Publicado 09/12/2019 15:30

La construcció continua en creixement i és sector "més dinmic" de l'economia d'Andorra

La seu de la Cambra de Comer, Indústria i Serveis d'Andorra
LA CÁMARA DE COMERCIO DE ANDORRA - Archivo

La millora de l'activitat empresarial andorrana "perd ritme" el primer semestre del 2019

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 9 des. (EUROPA PRESS) -

La millora de l'activitat empresarial andorrana "perd ritme" durant el primer semestre del 2019, tot i que la construcció continua en creixement i és el sector més dinmic de l'economia andorrana, com conclou l'enquesta de conjuntura que la Cambra de Comer, Indústria i Serveis ha presentat aquest dilluns i recull en un comunicat.

Per sectors, la construcció es manté en creixement des del 2015 i "continua com a sector més dinmic" de l'economia del Principat i amb un ritme expansiu superior al dels altres sectors.

Malgrat aix, la Cambra de Comer recorda que els nivells de producció encara són baixos i el pes del sector sobre l'economia del país "se situa molt per sota dels valors histrics d'abans de la crisi".

En aquest sector, les empreses han fet una valoració positiva de la situació actual dels negocis i preveuen que el creixement es consolidi durant la segona meitat del 2019, segons es desprn de l'enquesta del primer semestre.

Aix "contrasta amb la feblesa del comer", segons destaca en un comunicat l'entitat, perqu continua presentant els resultats més negatius i els nivells d'activitat s'han mantingut en la línia dels últims anys.

L'enquesta posa de manifest que en el sector retail hi ha una "preocupació evident per la falta d'impuls del consum i el poc poder adquisitiu dels visitants", relata el comunicat de la Cambra de Comer, Indústria i Serveis d'Andorra.

L'entitat interpreta que influeixen en aquests resultats "el context actual de desacceleració econmica global i, sobretot, el canvi d'hbits dels consumidors -creixement de les vendes en línia, prioritats de despesa diferents i recerca tot l'any d'ofertes i descomptes-".

En aquest sentit, els comerciants "no esperen una millora de la situació a curt termini", assegura l'entitat.

BALAN "MÉS DISCRET" DELS HOTELERS

Per la seva banda, el sector hoteler també es veu afectat "per una prdua d'impuls del turisme", amb el qual s'ha frenat el ritme expansiu dels últims tres anys, segons apunta el comunicat que resumeix els resultats de l'enquesta de conjuntura econmica.

Així, el balan de negocis és "més discret" i el grau mitj d'ocupació hotelera s'ha redut en comparació al primer semestre del 2018.

En aquest punt, la Cambra de Comer afirma que "les perspectives per al segon semestre del 2019 són les més pessimistes dels últims cinc anys", i interpreta que l'empresariat hoteler anticipa la continutat de la desacceleració de la demanda.

LA INDÚSTRIA FRENA LA SEVA RECUPERACIÓ

Finalment, la indústria "ha frenat el ritme de recuperació, fins al punt que ha presentat els resultats menys favorables dels últims tres anys", recull l'enquesta.

L'evolució de la producció ha seguit una tendncia a la baixa per primera vegada des de l'any 2014 i les perspectives dels empresaris del sector apunten a "una deterioració més intensa de la situació industrial".

La conclusió general és que "la deterioració del context internacional, i més en particular, la desacceleració de l'economia espanyola, est comenant a afectar l'economia andorrana", manifesta la Cambra de Comer, Indústria i Serveis d'Andorra en la nota.

També contribueixen "les dificultats que troba per diversificar-se i evitar la forta dependncia dels sectors turístic i financer", segons destaca el comunicat de resum dels resultats de l'enquesta de conjuntura.

LES PERSPECTIVES

Els resultats de les enquestes de conjuntura de la Cambra de Comer mostren "una certa moderació de les expectatives" per al segon semestre del 2019, on la construcció encara ser el sector més dinmic.

Aquesta tendncia a la moderació es reflecteix en l'evolució dels indicadors d'activitat disponibles fins al moment: reducció interanual del nombre de visitants acumulat dels deu primers mesos de l'any (-2,4%), el nombre d'assalariats creix a menor ritme (1,8% fins a aquest agost davant del 3,3% del mateix període del 2018) i reducció de les importacions totals.

En aquest últim punt destaca "la caiguda registrada per les compres a l'exterior de materials de construcció (-16%), que podria estar anticipant un punt d'inflexió del dinamisme d'aquest sector", descensos del consum d'energia elctrica (-1,6%) i de les matriculacions de turismes (-5,6%).

PREVISIÓ DE CREIXEMENT PER SOBRE DEL 2%

Les dades oficials d'estimació de creixement del PIB fins al segon trimestre del 2019 mostren encara uns increments per sobre del 2%, que tot i que poden empitjorar durant la segona part de l'any, permetran que l'economia andorrana registri un creixement positiu, si bé modest, durant l'any 2019.

En les enquestes de clima empresarial hi han participat 418 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comer al detall i l'hoteleria; l'anlisi dels resultats permet obtenir informació sobre la conjuntura econmica i l'evolució de l'activitat empresarial andorrana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés