La construcció continua en creixement i és sector "més dinàmic" de l'economia d'Andorra

Publicat 9/12/2019 15:30:30CET
La seu de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra
LA CÁMARA DE COMERCIO DE ANDORRA - Archivo

La millora de l'activitat empresarial andorrana "perd ritme" el primer semestre del 2019

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 9 des. (EUROPA PRESS) -

La millora de l'activitat empresarial andorrana "perd ritme" durant el primer semestre del 2019, tot i que la construcció continua en creixement i és el sector més dinàmic de l'economia andorrana, com conclou l'enquesta de conjuntura que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis ha presentat aquest dilluns i recull en un comunicat.

Per sectors, la construcció es manté en creixement des del 2015 i "continua com a sector més dinàmic" de l'economia del Principat i amb un ritme expansiu superior al dels altres sectors.

Malgrat això, la Cambra de Comerç recorda que els nivells de producció encara són baixos i el pes del sector sobre l'economia del país "se situa molt per sota dels valors històrics d'abans de la crisi".

En aquest sector, les empreses han fet una valoració positiva de la situació actual dels negocis i preveuen que el creixement es consolidi durant la segona meitat del 2019, segons es desprèn de l'enquesta del primer semestre.

Això "contrasta amb la feblesa del comerç", segons destaca en un comunicat l'entitat, perquè continua presentant els resultats més negatius i els nivells d'activitat s'han mantingut en la línia dels últims anys.

L'enquesta posa de manifest que en el sector retail hi ha una "preocupació evident per la falta d'impuls del consum i el poc poder adquisitiu dels visitants", relata el comunicat de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra.

L'entitat interpreta que influeixen en aquests resultats "el context actual de desacceleració econòmica global i, sobretot, el canvi d'hàbits dels consumidors -creixement de les vendes en línia, prioritats de despesa diferents i recerca tot l'any d'ofertes i descomptes-".

En aquest sentit, els comerciants "no esperen una millora de la situació a curt termini", assegura l'entitat.

BALANÇ "MÉS DISCRET" DELS HOTELERS

Per la seva banda, el sector hoteler també es veu afectat "per una pèrdua d'impuls del turisme", amb el qual s'ha frenat el ritme expansiu dels últims tres anys, segons apunta el comunicat que resumeix els resultats de l'enquesta de conjuntura econòmica.

Així, el balanç de negocis és "més discret" i el grau mitjà d'ocupació hotelera s'ha reduït en comparació al primer semestre del 2018.

En aquest punt, la Cambra de Comerç afirma que "les perspectives per al segon semestre del 2019 són les més pessimistes dels últims cinc anys", i interpreta que l'empresariat hoteler anticipa la continuïtat de la desacceleració de la demanda.

LA INDÚSTRIA FRENA LA SEVA RECUPERACIÓ

Finalment, la indústria "ha frenat el ritme de recuperació, fins al punt que ha presentat els resultats menys favorables dels últims tres anys", recull l'enquesta.

L'evolució de la producció ha seguit una tendència a la baixa per primera vegada des de l'any 2014 i les perspectives dels empresaris del sector apunten a "una deterioració més intensa de la situació industrial".

La conclusió general és que "la deterioració del context internacional, i més en particular, la desacceleració de l'economia espanyola, està començant a afectar l'economia andorrana", manifesta la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra en la nota.

També contribueixen "les dificultats que troba per diversificar-se i evitar la forta dependència dels sectors turístic i financer", segons destaca el comunicat de resum dels resultats de l'enquesta de conjuntura.

LES PERSPECTIVES

Els resultats de les enquestes de conjuntura de la Cambra de Comerç mostren "una certa moderació de les expectatives" per al segon semestre del 2019, on la construcció encara serà el sector més dinàmic.

Aquesta tendència a la moderació es reflecteix en l'evolució dels indicadors d'activitat disponibles fins al moment: reducció interanual del nombre de visitants acumulat dels deu primers mesos de l'any (-2,4%), el nombre d'assalariats creix a menor ritme (1,8% fins a aquest agost davant del 3,3% del mateix període del 2018) i reducció de les importacions totals.

En aquest últim punt destaca "la caiguda registrada per les compres a l'exterior de materials de construcció (-16%), que podria estar anticipant un punt d'inflexió del dinamisme d'aquest sector", descensos del consum d'energia elèctrica (-1,6%) i de les matriculacions de turismes (-5,6%).

PREVISIÓ DE CREIXEMENT PER SOBRE DEL 2%

Les dades oficials d'estimació de creixement del PIB fins al segon trimestre del 2019 mostren encara uns increments per sobre del 2%, que tot i que poden empitjorar durant la segona part de l'any, permetran que l'economia andorrana registri un creixement positiu, si bé modest, durant l'any 2019.

En les enquestes de clima empresarial hi han participat 418 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l'hoteleria; l'anàlisi dels resultats permet obtenir informació sobre la conjuntura econòmica i l'evolució de l'activitat empresarial andorrana.

el més llegit

 1. 1

  Mig miler de pensionistes protesten davant del Banc d'Espanya: "No tenen vergonya"

 2. 2

  Barcelona obre els dos primers quioscs en desús gestionats per la cooperativa Diverscoop

 3. 3

  Ferit de bala un camioner després d'enfrontar-se a un lladre a Vilanova de la Barca

 4. 4

  Barcelona promourà 80 activitats per orientar els joves sobre estudis postobligatoris

 5. 5

  Troben el cos d'una nena de 5 anys en un hotel de Logronyo

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista