Publicat 20/03/2019 13:40

El Constitucional manté la suspensió a Puigdemont per exercir en un crrec públic

Carles Puigdemont en Bruselas
REUTERS / YVES HERMAN

MADRID, 20 març (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional ha acordat no suspendre la decisió que va prendre el juliol del 2018 el Tribunal Suprem que impedeix des de llavors a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ostentar un crrec públic, de manera que no podr exercir aquestes funcions fins que es dicti sentncia.

Puigdemont va presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra la interlocutria de l'instructor del Suprem Pablo Llarena que el 9 de juliol del 2018 va acordar suspendre'l de funcions i crrecs públics, en allegar que s'estaven vulnerant els seus drets fonamentals.

Més tard, va promoure un escrit en el qual va sollicitar que amb carcter urgent, se suspengués la resolució de Llarena cautelarment, per el ple, reunit el 15 de gener, va admetre per unanimitat a trmit el recurs per entendre que tracta d'un assumpte de rellevncia constitucional i va rebutjar la suspensió cautelar que demanava.

"El ple no aprecia la urgncia excepcional a la qual es refereix la llei, que en justificaria l'adopció inaudita en la part de forma immotivada, per la qual cosa, a fi de resoldre-la procedeix a formar l'oportuna pea separada i concedir un termini de tres dies al Ministeri Fiscal i al sollicitant d'empara perqu efectun allegacions a la petició", va acordar.

Ateses les allegacions de la defensa de Puigdemont i la Fiscalia, conclou que no és pertinent suspendre la decisió de Llarena perqu el contrari "equivaldria a anticipar una eventual resolució estimatria del recurs d'empara i suposaria inaplicar temporalment una norma de rang legal, l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal", en la qual es va basar l'instructor. La pea separada queda així resolta.

LA SENTNCIA N'EXAMINAR EL FONS

La interlocutria del Constitucional respon a més a una de les allegacions de Puigdemont sobre la posició del Tribunal Europeu de drets humans en aquest assumpte i conclou que el cas que exposa com a paradigma "excedeix manifestament el de l'objecte mateix d'un incident de suspensió".

"Només en pronunciar la decisió de fons, en forma de sentncia, haurem d'examinar l'ajust de les resolucions judicials impugnades a les exigncies prpies de l'art. 23 CE, tenint en consideració en aquest moment, d'acord amb l'art. 10.2 CE, els requisits que estableix el Tribunal Europeu de Drets Humans perqu una privació cautelar de llibertat afecti de manera legítima l'exercici d'un crrec públic representatiu", disposa.

D'aquesta manera, estableix que ser "la sentncia que arribi en resoldre el fons del recurs, la que haur d'aquilatar la possible translació d'aquesta jurisprudncia del TEDH al cas particular" de Puigdemont.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés