Publicat 09/07/2021 22:12CET

El Consell de la UE abordarà el debat per crear un organisme d'emergències sanitàries

Conferencia del embajador de Eslovenia en España, Robert Krmelj, en un acto sobre las prioridades de la UE de la Oficina del Parlamento Europeo en Barcelona.
OFICINA DEL PARLAMENT EUROPEU A BARCELONA

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de la UE abordarà en els propers sis mesos, durant la presidència eslovena de la institució, el debat per la creació d'un nou organisme europeu per respondre les emergències sanitàries, després de la pandèmia de Covid-19.

En un acte telemàtic de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona aquest divendres, l'ambaixador d'Eslovènia a Espanya, Robert Krmelj, ha presentat les prioritats de la presidència eslovena del Consell de la UE, sota el lema 'Junts, Resilients, Europa'.

Ha explicat que el repte és enfortir la resiliència i la recuperació de la UE després de la crisi de coronavirus, i que es basa en quatre claus: la recuperació i autonomia estratègica de la UE; la preparació de la conferència sobre futur de la UE; l'enfortiment de l'Estat de Dret, i l'increment i garanties de seguretat en la UE.

S'ha emplaçat a aconseguir una millor coordinació de la UE i els Estats membre per donar resposta a futures amenaces per a la salut i millorar la seguretat sanitària, i també reforçar la seguretat enfront d'atacs cibernètics, per la qual cosa preveu acollir el debat sobre la directiva de seguretat cibernètica.

Krmelj també ha indicat que treballaran per a la implementació "accelerada i eficient" dels fons europeus i que s'acceleri la transició digital i verda, raó per la qual ha desitjat que hi hagi una ràpida adopció dels plans nacionals dels fons Next Generation.

A més, ha explicat que el Consell de la UE treballarà per aconseguir els objectius climàtics de cara 2030 i 2050 de reduir un 55% les emissions de la Unió i aconseguir ser el "primer continent neutre del món", i es coordinarà de cara a la COP26 que se celebrarà al novembre a Glasgow (Regne Unit).

Ha apuntat que al debat sobre el futur de la UE abordarà polítiques clau com el canvi climàtic, la salut, l'economia, la justícia, la migració, la cultura, la joventut, l'esport, la democràcia europea i el paper de la UE al món.

L'ambaixador eslovè ha apostat per mantenir una bona relació amb Estats Units i l'OTAN per "enfortir la posició de la UE al món", i ha concretat que en aquests sis mesos el Consell posarà especial atenció en els Balcans occidentals, i que se celebrarà una cimera entre la UE i aquesta regió.

A més, pararan atenció al veïnatge europeu i a l'espai Schengen, per la qual cosa es debatrà sobre la gestió de la migració i es buscarà el consens polític en valors com la solidaritat i la responsabilitat.

En quant a la dimensió exterior de la migració, treballaran per solucionar el problema de les rutes il·legals, centrant-se en la ruta dels Balcans occidentals però "sense deixar de banda les altres rutes migratòries".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés