Publicat 17/12/2019 16:31:33 +01:00CET

El Consell Nacional de les Dones demana a Torra i al Parlament que "aboleixin el patriarcat"

La vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), Montse Pineda, en el ple monogràfic sobre dones del Parlament del 17 de desembre del 2019.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Reclama que els Pressupostos combatin les desigualtats i parteixin de la perspectiva de gènere

BARCELONA, 17 des. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), Montse Pineda, ha defensat aquest dimarts durant el ple monogràfic sobre dones del Parlament: "Tenim una emergència, que és abolir el patriarcat".

Ha avisat el president del Govern català, Quim Torra; els consellers i els diputats: "Tenim una emergència, que és la de les desigualtats provocades pel patriarcat, que ens afecta majoritàriament a les dones", i ha demanat combatre-les quan s'ha obert el ple.

Pineda ha demanat als partits que no facin servir aquest ple com una "moneda partidista" i per accentuar diferències, sinó per centrar-se a buscar un mínim comú per abolir les diferències i el patriarcat.

Ha remarcat que la igualtat ha de ser una prioritat política i una línia estratègica en cada acció que es dugui a terme: "Agafin les pedres que normalment es llencen als debats entre vostès i ajuntin-les per abolir el patriarcat".

"No facin retòrica, no ens cal, no us la perdonarem", perquè hi ha massa patiment per fer retòrica, segons Pineda, que ha demanat un pressupost real que canviï la història de les desigualtats.

Ha reclamat als grups que negocien aquest pressupost --el Govern de JxCat i ERC i els comuns-- que garanteixin aquesta línia, i a la resta que ho facin si ells no ho fan, i ha avisat: "Ens cal un veritable control de les mesures" i de la seva efectivitat.

Pineda ha ressaltat que el feminisme és plural i que la seva riquesa resideix precisament en què "no és un, gran i lliure", i ha demanat que s'uneixin per promoure un canvi, perquè no és fàcil canviar la lògica patriarcal, ha dit.

Ha recordat els elogis de l'expresidenta del Parlament empresonada, Carme Forcadell, al ple de dones que es va celebrar al juliol, i ha tancat la seva intervenció entonant versos del nou himne feminista 'El violador eres tú'.

PROPOSTES DE RESOLUCIÓ

El ple s'emmarca en la iniciativa 'Parlament de les Dones' del juliol, fruit del treball del conjunt de la cambra i del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, que ja va aprovar una declaració assumida institucionalment pel Parlament, que recull els reptes de futur i el reconeixement de les dones per fer una societat més justa, diversa i igualitària.

Quan acabi el debat, els grups podran presentar les seves propostes de resolució fins dimecres al matí --un màxim de deu--, que la Mesa haurà de qualificar i admetre a tràmit, i s'obrirà un nou termini per a la presentació d'esmenes transaccionals.

Totes elles es debatran i es votaran en el ple del dijous a la tarda, i la cambra podrà votar-les una per una o conjuntament, però no es podrà demanar la votació separada d'una part, un paràgraf o un incís.

el més llegit

 1. 1

  Catalunya registra tres brots a Tarragona

 2. 2

  Dos detinguts per robar en un local d'oci nocturn a Manresa

 3. 3

  Coronavirus.- Reparteixen més de 90.000 mascaretes entre empreses de polígons industrials de Terrassa

 4. 4

  Collboni qualifica d'"autèntica incompetència política" la gestió del Govern al Segrià (Lleida)

 5. 5

  Un detingut per disparar a dos homes a Cambrils