Publicat 13/12/2019 16:30CET

El Consell General d'Andorra aprova la prrroga de la congelació dels lloguers

La sessió del Consell General d'Andorra d'aquest dijous
EUROPA PRESS

Rebutjades les esmenes a la totalitat en el marc pressupostari andorr

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 13 des. (EUROPA PRESS) -

El Consell General d'Andorra ha aprovat un paquet de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu dels ciutadans, entre les quals es troba la prrroga de la congelació dels lloguers.

D'aquesta manera, tots els contractes que finalitzaven el proper 2020 no podran incrementar el preu i els inquilins "poden estar tranquils" que no els treuran, segons ha defensat el president del grup parlamentari de Demcrates per Andorra, Carles Enseñat.

El text també preveu augments de quatre cops l'IPC per a les pensions de jubilació, vidutat i invalidesa més baixes, que estiguin per sota del salari mínim, i estableix l'obligació d'incrementar amb l'IPC els salaris que estan per sota dels 24.000 euros anuals.

El debat s'ha allargat perqu el grup parlamentari del Partit Socialdemcrata ha presentat diverses reserves d'esmena per defensar, entre altres qüestions, un augment dels salaris d'uns 200 euros per complir amb les recomanacions de la Carta Social Europea, que estableixen que el salari mínim hauria de ser del 60% del salari mitj.

Mentre que els grups que defensen el Govern consideren que un augment així "crearia tensions" a les petites empreses, com la majoria del teixit empresarial del país, els socialdemcrates han defensat la seva viabilitat i han assenyalat que les empreses que paguen el salari mínim als seus treballadors són les grans cadenes, ha defensat el president del grup, Pere López.

La llei ha estat aprovada amb els vots en contra dels consellers de Terceravia, que consideren que des que s'apliquen mesures urgents la qüestió de l'habitatge "va a pitjor", ha manifestat el president suplent, Joan Carles Camp.

La sessió ha comenat a les nou del matí d'aquest dijous i s'ha donat per finalitzada gairebé a les nou de la nit, i el debat de la llei de mesures urgents en matria d'arrendaments d'habitatge i per millorar el poder adquisitiu era l'últim punt de l'ordre del dia.

ESMENES A LA TOTALITAT EN EL MARC PRESSUPOSTARI

La sessió del Consell General d'aquest dijous també ha debatut les esmenes a la totalitat en el marc pressupostari de l'administració general de l'Estat per al mandat 2020-2023 presentades pels dos grups parlamentaris Socialdemcrata i de Terceravia.

Els socialdemcrates han criticat que es basa en uns ingressos i expectatives "poc realistes", per la qual cosa, segons ells, s'haur de pujar la pressió fiscal o es retallaran serveis públics.

"Un cop més fan coses per a pocs i mai per a tothom", ha manifestat el president del grup parlamentari socialdemcrata, Pere López.

Per la seva banda, els consellers generals de Terceravia han justificat la seva esmena perqu es preveu un dficit acumulat de 85 milions d'euros i perqu "no hi ha reflectit cap dels compromisos exposats per Xavier Espot al debat d'investidura", ha defensat el seu president, Josep Pintat.

Pintat també ha proposat un pacte d'Estat sobre el model econmic, perqu, segons ell, no es pot canviar la direcció del país segons qui mani: "Aquesta voluntat de marcar un rumb no l'hem vist", ha concls.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés