El Consell General d'Andorra aprova la pròrroga de la congelació dels lloguers

Publicat 12/12/2019 22:43:13CET
La sessió del Consell General d'Andorra d'aquest dijous
EUROPA PRESS

Rebutjades les esmenes a la totalitat al marc pressupostari andorrà

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 12 des. (EUROPA PRESS) -

El Consell General d'Andorra ha aprovat un paquet de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu dels ciutadans, entre les quals es troba la pròrroga de la congelació dels lloguers.

D'aquesta manera, tots els contractes que finalitzaven el proper 2020 no podran incrementar el preu i els inquilins "poden estar tranquils" que no els faran fora, segons ha defensat el president del grup parlamentari de Demòcrates per Andorra, Carles Enseñat.

El text també preveu augments de quatre vegades l'IPC per a les pensions de jubilació, viduïtat i invalidesa més baixes, que estiguin per sota del salari mínim, i estableix l'obligació d'incrementar amb l'IPC aquells salaris que estan per sota dels 24.000 euros anuals.

El debat s'ha allargat perquè el grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata ha presentat diverses reserves d'esmena per defensar, entre altres qüestions, un augment dels salaris d'entorn els 200 euros per complir amb les recomanacions de la Carta Social Europea, que estableixen que el salari mínim hauria de ser del 60% del salari mitjà.

Mentre que els grups que recolzen el Govern consideren que un augment així "generaria tensions" en les petites empreses, com són la majoria del teixit empresarial del país, els socialdemòcrates han defensat la seva viabilitat i han assenyalat que les empreses que paguen el salari mínim als seus treballadors són les grans cadenes, ha defensat el president del grup, Pere López.

La Llei ha estat aprovada amb els vots en contra dels consellers de Terceravia, que consideren que des que s'apliquen mesures urgents la qüestió de l'habitatge "va a pitjor", ha manifestat el president suplent, Joan Carles Camp.

La sessió ha començat a les nou del matí d'aquest dijous i s'ha donat per finalitzada gairebé a les nou de la nit, i el debat de la Llei de mesures urgents en matèria d'arrendaments d'habitatge i per millorar el poder adquisitiu era l'últim punt de l'ordre del dia.

ESMENES A la TOTALITAT Al MARC PRESSUPOSTARI

La sessió del Consell General d'aquest dijous també ha debatut les esmenes a la totalitat al Marc pressupostari de l'Administració general de l'Estat per al mandat 2020-2023 presentades pels dos grups parlamentaris Socialdemòcrata i de Terceravía.

Els socialdemòcrates han criticat que es basa en uns ingressos i expectatives "poc realistes", per la qual cosa a la seva manera de veure s'haurà de pujar la pressió fiscal o es retallaran serveis públics.

"Una vegada més fan coses per a uns pocs i mai per a tothom", ha manifestat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.

Per la seva banda, els consellers generals de Terceravia han justificat la seva esmena perquè es preveu un dèficit acumulat de 85 milions d'euros i perquè "no hi ha reflectit ni un dels compromisos exposats per Xavier Espot al debat d'investidura", ha defensat el seu president, Josep Pintat.

Pintat també ha proposat un pacte d'Estat sobre el model econòmic, ja que, segons ell, no es pot canviar la direcció del país segons qui mani: "Aquesta voluntat de marcar un rumb a seguir no l'hem vist", ha conclòs.

el més llegit

 1. 1

  Mig miler de pensionistes protesten davant del Banc d'Espanya: "No tenen vergonya"

 2. 2

  Barcelona obre els dos primers quioscs en desús gestionats per la cooperativa Diverscoop

 3. 3

  Ferit de bala un camioner després d'enfrontar-se a un lladre a Vilanova de la Barca

 4. 4

  Barcelona promourà 80 activitats per orientar els joves sobre estudis postobligatoris

 5. 5

  Microsoft ha d'actualitzar Windows 7 després de deixar de donar suport al sistema operatiu

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista