Publicat 25/02/2015 20:29

El Consell de Garanties jutja antiestatutari un article dels Pressupostos catalans

Consell De Garanties Estatutàries (Barcelona)
CONSELL DE GARANTIES ESTATUTÀRIES

Afirma que es vulnera l'autonomia d'organismes com les Sindicatures, la OAC i el mateix Consell

BARCELONA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutàries ha jutjat per unanimitat que un article dels Pressupostos de la Generalitat 2015 és contrari a l'Estatut, al·legant que es vulnera l'autonomia pressupostària d'organismes com el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, l'Oficina Antifrau (OAC) i el mateix Consell.

El dictamen, al qual ha tingut accés Europa Press, entén que els comptes contradiuen quatre articles de l'Estatut al vulnerar l'autonomia pressupostària d'aquests organismes obligant-los a un control superior al que recullen les lleis que els regulen.

En concret, l'article 53.5 dels Pressupostos implica que aquestes entitats estan obligades a presentar a la Conselleria d'Economia i Coneixement "la informació econòmica financera" establerta per l'article 71 del text refós de la Llei sobre les Finances Públiques Catalanes.

El òrgan consultiu de la Generalitat subratlla que els actes econòmics d'aquests organismes són fiscalitzats per l'Auditoria de Comptes del Parlament, mentre que la Sindicatura de Comptes fa els informes sobre el seu estat financer i comptable.

Per aquesta raó, entén que sotmetre-les a un nou control a través la Intervenció General de la Generalitat vulnera l'autonomia institucional d'aquestes entitats, en la mesura que "comporta un tipus de control incompatible i contradictori amb el règim jurídic que els atorguen l'Estatut i les lleis que les desenvolupen".

La resolució sí que avala l'adequació a l'Estatut dels altres dos preceptes recorreguts pel PP català: d'una banda, les partides d'ingressos que reclamen al Govern espanyol "deutes pendents" com les que preveu la disposició addicional tercera de l'Estatut i la compensació per l'impost sobre dipòsits bancaris; i l'article 53.2 dels comptes.

En el cas de l'article 53.2, que insta aquestes entitats a destinar l'estalvi dels seus comptes del 2014 a partides concretes, el Consell de Garanties entén "raonable" que es prevegi que l'estalvi en uns capítols concrets el 2014 torni a destinar-se a aquests mateixos capítols el 2015.

"DEUTES PENDENTS"

El PP va recórrer també els comptes perquè en aquestes el Govern recollia com ingressos "deutes pendents" de l'Estat amb Catalunya, uns deutes que els populars neguen que existeixin, pel que concloïen que incloure-les en els Pressupostos l'únic que provocaria seria un desequilibri.

El Govern recull en els comptes com a deutes pendents la compensació per l'impost sobre dipòsits bancaris (635,1 milions d'euros) i els pagaments pendents del fons de competitivitat (789 milions) i la disposició addicional tercera de l'Estatut (759 milions), uns deutes que el Govern espanyol no reconeix.

El Consell determina que la Generalitat sí pot incloure aquestes partides com ingressos, ja que aquesta decisió no és contrària a dos articles de la Constitució Espanyola: el principi d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics (art.9.3) i el principi d'estabilitat pressupostària (art.135).

L'òrgan assenyala que la Generalitat compleix amb el principi d'estabilitat pressupostària al presentar uns comptes equilibrats entre ingressos i despeses, tot i que adverteix que, si els ingressos per deutes pendents no arriben a materialitzar-se, haurà de buscar "altres vies d'increment d'ingressos o de contenció de la despesa".

El Consell determina que el govern català pot concretar les previsions d'ingressos "que considerin més idònies i probables, sempre que siguin mínimament raonables", i al·lega que la jurisprudència del TC assenyala que la mera discrepància política no és suficient per titllar una norma d'arbitrària.

LLEI D'ACOMPANYAMENT

Després del dictamen sobre els Pressupostos, l'òrgan consultiu de la Generalitat encara s'ha de pronunciar sobre la sol·licitud presentada pel PP sobre la Llei de Mesures Fiscals i Financeres --coneguda popularment com llei d'Acompanyament--, un dictamen que, segons fonts parlamentàries, estarà llest aquest dijous.

Una vegada els dos dictàmens --que no són vinculants-- hagin estat publicats pel Parlament, s'obrirà el termini perquè els grups presentin esmenes per adequar les normes a l'Estatut, de manera que el seu redactat definitiu pugui aprovar-se al ple els dies 4 i 5 de març.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés