El Consell de Garanties dictamina que el cessament de Puigdemont i el Govern és inconstitucional

Consell De Garanties Estatutàries (Barcelona)
CONSELL DE GARANTIES ESTATUTÀRIES
Publicat 6/12/2017 17:03:07CET

   Avala la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions

   BARCELONA, 6 Des. (EUROPA PRESS) -

   El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) de la Generalitat ha publicat un dictamen sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, en què considera que el cessament del president del Govern, Carles Puigdemont, i de la resta del Govern és inconstitucional perquè "no ha respectat els principis de gradualidad i de proporcionalitat".

   El dictamen de l'òrgan consultiu de la Generalitat recollit per Europa Press, conclou que la mesura de cessar el president i als consellers "una vegada dissolt el Parlament, no era una mesura necessària o indispensable per aconseguir la finalitat perseguida per l'article 155, ja que hauria estat possible implementar-ne d'altres menys restrictives i alhora compatibles amb l'eficàcia d'aquest mecanisme de coerció estatal".

   La resolució ha estat adoptada per set vots a favor i un en contra, i qualifica aquesta mesura com a "una mesura dràstica" i com la mesura més severa que conté l'acord aprovat pel Senat, per la qual cosa creuen que vulnera el principi de gradualitat.

   També recorda que l'acord del Senat "no imposava aquests cessaments sinó que únicament els autoritzava i, per tant, el Govern no estava obligat a utilitzar-los, i menys encara, de forma immediata".

   El CGE ha sostingut que el cessament de Puigdemont i el Govern no es regeix pel principi de proporcionalitat, sinó que aquestes destitucions "són innecessàries, una vegada el president del Govern ha decidit la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions autonòmiques", i ha defensat que la dissolució del Parlament per convocar eleccions immediatament és una mesura menys lesiva per l'autonomia política.

   Per això, ha titllat aquesta mesura de desproporcionada, ja que "les finalitats preteses amb l'aplicació de l'article 155 poden aconseguir-se amb la mateixa efectivitat amb diverses actuacions molt menys lesives per l'autogovern de Catalunya".

AVALA LA CONVOCATÒRIA D'ELECCIONS

   El CGE sí que ha avalat la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions, i la intervenció de la funció d'impuls i control polític del Parlament, ja que creuen que no són mesures contràries als límits constitucionals de l'article 155.

   L'òrgan consultiu ha sentenciat amb sis vots a favor i dos en contra que la convocatòria d'eleccions "té cabuda en l'expressió de 'mesures necessàries' i constitueix l'opció, entre les disponibles, menys lesiva amb el principi d'autonomia política perquè facilita la restitució plena de l'autogovern en el termini més curt".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.