Publicat 18/11/2014 13:03

El Consell de Garanties avala la constitucionalitat de la llei catalana d'acció exterior

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

El pròxim ple del Parlament l'aprovarà

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat per unanimitat la constitucionalitat de la llei d'acció exterior i de relacions amb la UE, després que el PP català demanés un dictamen a l'òrgan consultiu perquè jutgés la seva adequació a l'Estatut i a la Constitució.

Després de la sentència del Consell, la norma, que va ser aprovada en comissió a principis d'octubre amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i en contra de PP i C's, s'aprovarà de manera definitiva en el pròxim ple el 26 de novembre.

En el debat a la totalitat de la norma, el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha explicat que el projecte ha de servir per "construir un verdader servei exterior català" i per ordenar i donar coherència als organismes que ja treballen actualment per a la Generalitat a l'exterior.

El PP català va considerar que l'objectiu real del Govern és portar a terme una contrareforma de la Llei d'Acció i del Servei Exterior del Govern espanyol, i va decidir portar al Consell de Garanties cinc articles de la norma perquè jutgés la seva constitucionalitat.

Els populars entenen que la norma envaeix competències de l'Estat per parlar de 'diplomàcia pública de Catalunya' i per defensar que el Govern pugui establir relacions bilaterals amb governs Internacionals.

El Consell de Garanties nega aquest extrem i defensa la capacitat de les autonomies --reconeguda en diverses sentències del Tribunal Constitucional-- de desenvolupar acció internacional en aquells camps sobre els quals tinguin competències exclusives sempre que no afecti a les "matèries pròpies" de les relacions Internacionals.

El juliol, l'òrgan consultiu de la Generalitat va concloure també per unanimitat que la Llei d'Acció Exterior i del Servei Exterior del Govern espanyol no és contrària a la Constitució ni a l'Estatut, tot i que va avisar que és "poc precisa" i que podria portar a que es vulnerin competències autonòmiques en la seva aplicació.

CONTINGUT DE LA NORMA

En el seu preàmbul, la llei d'acció exterior subratlla que el fet que la Generaltiat desenvolupi una acció exterior passa a tenir, amb l'aprovació de l'Estatut, "caràcter obligatori i configura un àmbit d'actuació legalment establert".

L'objecte de la norma és aconseguir "la màxima projecció exterior de Catalunya i dels seus interessos", així com posicionar-se com un actor internacional actiu en matèries de la seva competència i interès, especialment en el que fa referència a les relacions amb la UE.

La llei estableix que el Govern aprovi cada quatre anys un pla estratègic i creï una comissió interdepartamental d'acció exterior, i reclama a l'Estat que la Generalitat participi en la negociació de tractats i convenis que siguin del seu interès o competència, a més de definir les relacions bilaterals amb altres governs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés