Actualitzat 21/10/2020 13:12 CET

El Consell d'Europa adverteix que la reforma del CGPJ s'aparta de les normes europees

Seu del Consell d'Europa a Estrasburg.
CONSEJO DE EUROPA - Archivo

El president del GRECO s'adreça per carta al Ministeri de Justícia i li demana informació sobre la proposta de llei

MADRID, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d'Europa, Marin Mrcela, s'ha adreçat per carta al Ministeri de Justícia per advertir que la iniciativa legislativa del Govern espanyol destinada a rebaixar la majoria suficient per renovar els membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'aparta de les normes del Consell d'Europa sobre la composició de consells judicials i elecció dels seus membres.

La missiva, amb data del passat 14 d'octubre i a la qual ha tingut accés Europa Press, s'adreça a Ana Andrés Ballesteros com a cap de la delegació d'Espanya en el Greco del Ministeri de Justícia.

Pel Greco, la proposta és reemplaçar el requisit d'una votació del Congrés per majoria qualificada de tres cinquenes amb el de majoria simple "i pot resultar en una violació dels estàndards anticorrupció del Consell d'Europa".

El GRECO afegeix que els consells del poder judicial dels estats membres "han de ser òrgans independents que salvaguarden la independència del poder judicial i la dels jutges individuals", la qual cosa, alhora, és una condició 'sine qua non' per a una lluita eficaç contra la corrupció.

Els estàndards acceptables, afegeix el Consell d'Europa, han de passar per "disposar que almenys la meitat dels membres del consell siguin jutges elegits pels seus homòlegs en tots els àmbits del poder judicial".

Recorda així mateix que ha subratllat repetidament que les autoritats polítiques no han de participar, en qualsevol etapa del procés de selecció del torn judicial, i a més fa un toc d'atenció a Espanya perquè encara no ha implementat les recomanacions que li va fer fa set anys.

Aquestes recomanacions passaven per avaluar el marc legislatiu que regeix el Consell General del Poder Judicial i els seus efectes sobre la independència real i percebuda d'aquest organisme de qualsevol influència indeguda, "amb la finalitat de resoldre les deficiències" que l'òrgan europeu identifica.

La carta conclou assenyalant que el GRECO seguirà de prop el desenvolupament de la reforma i ha sol·licitat a Espanya que li proporcioni una actualització de la situació de la propera reunió plenària del grup, que tindrà lloc del 26 al 30 d'octubre del 2020.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés