Publicat 19/2/2019 9:22:26 +01:00CET

El Congrés vota la llei del PP per castigar amb presó la convocatòria de referèndums il·legals

Faana del Congrés
CONGRESO - Archivo

MADRID, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

El PP defensar aquest dimarts en el ple del Congrés una proposició de llei de modificació del Codi Penal per castigar amb penes de tres a cinc anys de presó a qui convoqui un referndum illegal, i ho far en ple judici per l'organització de la consulta illegal de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya.

El PP va registrar aquesta iniciativa a finals del passat mes de setembre, després de l'arribada de Pablo Casado a la presidncia del PP i a pocs dies del primer aniversari de l'1-O, per ser aquest dimarts quan es debati al Congrés i, passi el que passi en la votació, ja no podr prosperar perqu les Corts es dissoldran el 5 de mar amb motiu de l'avanament de les eleccions generals.

En el seu text, recollit per Europa Press, el PP sosté que el Codi Penal és una norma "viva" que s'adapta "amb rigor als esdeveniments socials que suposin un repte o una amenaa sobre els valors i principis bsics de convivncia social", i aposta per introduir aquest canvi per "reforar l'estat de dret i les institucions de l'Estat".

Al fil de l'anomenat pla Ibarretxe, el Govern de José María Aznar ja va introduir el 2003 l'article 506 bis, el 576 bis i el 521 bis per castigar amb penes de tres a cinc anys de presó i inhabilitació l'autoritat que convoqués un procés electoral o consulta per via de referndum sense les competncies per fer-ho. No obstant aix, aquesta reforma es va derogar amb l'arribada del PSOE a La Moncloa.

El PP considera que, en haver transcorregut més de deu anys d'aquesta despenalització, "els esdeveniments recents de la histria d'Espanya" demostren que promoure conductes com la convocatria illegal d'un referndum tenen "prou entitat com per merixer un retret penal" i tenir un efecte dissuasori.

Per tot aix, el PP vol recuperar el tipus penal que proscriu l'exercici de les potestats de convocar o promoure consultes per qui no les té legalment atribudes, així com el tipus corresponent per els qui participin com a interventors o facilitin, promoguin o assegurin la consecució d'un procés d'eleccions generals, autonmiques o locals o consultes populars per via de referndum per qui no té manifestament les competncies o atribucions per fer-ho.

LA REGULACIÓ QUE PROPOSA EL PP

En concret, el PP proposa introduir un altre cop en el Codi Penal l'article 506 bis perqu l'autoritat o funcionari públic que, no tinigui manifestament la competncia per fer-ho, convoqui o autoritzi la convocatria d'eleccions o consultes populars per via de referndum sigui castigat amb la "pena de presó de tres a cinc anys i inhabilitació absoluta per un temps superior entre tres i cinc anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada".

A més, l'autoritat o funcionari públic que, sense fer aquesta convocatria, faciliti, promogui o asseguri aquest procés per via d'un referndum ser castigat amb "pena de presó d'un a tres anys i inhabilitació absoluta per un temps superior entre un i tres anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada".

També proposa un article 521 bis que penalitza els que participin com a "interventors o facilitin promoguin o assegurin la seva consecució una vegada acordada la illegalitat del procés", de manera que seran castigats amb la "pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos".

el més llegit

 1. 1

  Lleida demana al Govern que traslladi a Sánchez la seva petició de regularitzar a persones sense papers

 2. 2

  L'Ajuntament de Barcelona impulsa un model híbrid de lloguer i masoveria per a veïns

 3. 3

  AMP.- Coronavirus.- El 83% de les residències de Girona no tenen casos confirmats ni sospitosos

 4. 4

  Coronavirus.- Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida passen a fase 2 de desconfinament

 5. 5

  Plasticband assessora més de 200 empreses per transportar productes amb seguretat