El Congrés vota la llei del PP per castigar amb presó la convocatòria de referèndums il·legals

Façana del Congrés
CONGRESO - Archivo
Publicat 19/2/2019 9:22:26CET

MADRID, 19 Febr. (EUROPA PRESS) -

El PP defensarà aquest dimarts en el ple del Congrés una proposició de llei de modificació del Codi Penal per castigar amb penes de tres a cinc anys de presó a qui convoqui un referèndum il·legal, i ho farà en ple judici per l'organització de la consulta il·legal de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya.

El PP va registrar aquesta iniciativa a finals del passat mes de setembre, després de l'arribada de Pablo Casado a la presidència del PP i a pocs dies del primer aniversari de l'1-O, però serà aquest dimarts quan es debati al Congrés i, passi el que passi en la votació, ja no podrà prosperar perquè les Corts es dissoldran el 5 de març amb motiu de l'avançament de les eleccions generals.

En el seu text, recollit per Europa Press, el PP sosté que el Codi Penal és una norma "viva" que s'adapta "amb rigor als esdeveniments socials que suposin un repte o una amenaça sobre els valors i principis bàsics de convivència social", i aposta per introduir aquest canvi per "reforçar l'estat de dret i les institucions de l'Estat".

Al fil de l'anomenat pla Ibarretxe, el Govern de José María Aznar ja va introduir el 2003 l'article 506 bis, el 576 bis i el 521 bis per castigar amb penes de tres a cinc anys de presó i inhabilitació l'autoritat que convoqués un procés electoral o consulta per via de referèndum sense les competències per fer-ho. No obstant això, aquesta reforma es va derogar amb l'arribada del PSOE a La Moncloa.

El PP considera que, en haver transcorregut més de deu anys d'aquesta despenalització, "els esdeveniments recents de la història d'Espanya" demostren que promoure conductes com la convocatòria il·legal d'un referèndum tenen "prou entitat com per merèixer un retret penal" i tenir un efecte dissuasori.

Per tot això, el PP vol recuperar el tipus penal que proscriu l'exercici de les potestats de convocar o promoure consultes per qui no les té legalment atribuïdes, així com el tipus corresponent per els qui participin com a interventors o facilitin, promoguin o assegurin la consecució d'un procés d'eleccions generals, autonòmiques o locals o consultes populars per via de referèndum per qui no té manifestament les competències o atribucions per fer-ho.

LA REGULACIÓ QUE PROPOSA EL PP

En concret, el PP proposa introduir un altre cop en el Codi Penal l'article 506 bis perquè l'autoritat o funcionari públic que, no tinigui manifestament la competència per fer-ho, convoqui o autoritzi la convocatòria d'eleccions o consultes populars per via de referèndum sigui castigat amb la "pena de presó de tres a cinc anys i inhabilitació absoluta per un temps superior entre tres i cinc anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada".

A més, l'autoritat o funcionari públic que, sense fer aquesta convocatòria, faciliti, promogui o asseguri aquest procés per via d'un referèndum serà castigat amb "pena de presó d'un a tres anys i inhabilitació absoluta per un temps superior entre un i tres anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada".

També proposa un article 521 bis que penalitza els que participin com a "interventors o facilitin promoguin o assegurin la seva consecució una vegada acordada la il·legalitat del procés", de manera que seran castigats amb la "pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.