Publicat 04/02/2024 15:05

El Congrés debat una llei per assegurar un caixer automàtic per municipi o per cada 5.000 habitants

Caixer automàtic
CUENCA EN MARCHA-UNIDAS POR CUENCA

El caixer haurà de garantir una sèrie d'operacions mínimes i els bancs s'hauran de fer càrrec d'instal·lar-los

MADRID, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

El Congrés debatrà i votarà dimarts que ve la presa en consideració d'una proposició de llei enviada pel Parlament de Catalunya per garantir el servei de caixers automàtics a municipis i barris que estiguin en risc d'exclusió financera.

La proposta critica el "tancament constant i persistent d'oficines bancàries i caixers automàtics en l'última dècada". "S'ha convertit en una realitat ineludible, que afecta especialment col·lectius vulnerables", denuncia la iniciativa en el preàmbul.

Amb aquest panorama, la llei té per finalitat garantir l'accés als serveis bancaris bàsics mitjançant un servei de caixer automàtic de proximitat, independentment del municipi de residència.

Els municipis i barris que es trobin en risc d'exclusió financera, segons la iniciativa, hauran de disposar "com a mínim" d'un caixer automàtic al terme municipal. En els ens d'àmbit territorial inferior al municipi, el dret d'accés es garanteix mitjançant el caixer automàtic del municipi al qual pertanyen.

CAP BARRI SENSE CAIXER

La norma defineix el municipi en risc d'exclusió financera com aquell que no disposa d'un caixer automàtic al terme municipal. Per la seva banda, el barri en risc d'exclusió és la subdivisió d'una ciutat, vila o poble amb un mínim de 5.000 habitants sense serveis bancaris.

La norma estableix que les entitats estaran obligades a instal·lar els caixers als municipis en risc d'exclusió i assumiran, així mateix, els costos relacionats amb la instal·lació.

La llei a debatre a la Cambra baixa remarca que les despeses que es derivin de l'establiment i el manteniment del caixer "no poden repercutir els usuaris del servei", sense perjudici de les comissions aplicables amb caràcter general per les entitats financeres.

Per la seva banda, el servei de caixer automàtic s'ha de prestar en condicions d'accessibilitat universal i ha de donar servei de manera contínua durant les 24 hores del dia, tots els dies de l'any. També s'ha de prestar en les llengües cooficials de les comunitats autònomes.

Les prestacions mínimes del caixer mínim són la retirada i ingrés de diners en efectiu, el pagament de rebuts i tributs, les consultes de moviments i saldos, l'obtenció d'extractes i la realització de transferències.

DONA TRES MESOS AL BANC D'ESPANYA PER ANALITZAR ELS MUNICIPIS

La norma també diu que el Banc d'Espanya, en el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor de la norma, haurà de remetre al Ministeri d'Economia una llista preliminar amb els municipis que es trobin en risc d'exclusió financera.

Després, el departament liderat per Carlos Cuerpo tindrà 15 dies per publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la llista provisional dels municipis. El següent és un tràmit de consulta perquè els ajuntaments, en el termini d'un mes, al·leguin davant el ministeri el que considerin pertinent i remetin al Govern central informació sobre els espais per a la instal·lació dels caixers.

Un cop feta la llista definitiva de municipis, els bancs tindran un mes per proposar al ministeri la instal·lació d'un o diversos caixers automàtics als municipis en risc d'exclusió financera que considerin oportuns.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés