Publicat 12/12/2021 13:02CET

El Congrés debat la llei d'habitatge de sindicats i la PAH, avalada per Podem, ERC i Bildu

Archivo - Arxiu - Protesta durant la presentació de la ?Llei de garantia del dret a l'habitatge digne i adequada?, a la Plaça de les Corts, enfront del Congrés, el passat 30 de setembre
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La iniciativa, que regula el lloguer, arriba a la Ccambra abans que la llei pactada al Govern de coalició, encara en fase d'avantprojecte

MADRID, 12 des. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Congrés debatrà aquest dimarts la llei impulsada pels sindicats i els col·lectius d'habitatge, que va ser registrada per Unides Podem, Esquerra Republicana (ERC), EH-Bildu, Junts, la CUP, Més País-Equo, Compromís, BNG i Nova Canàries.

La iniciativa, que inclou la regulació de preus del lloguer, va ser presentada al Congrés el passat mes de setembre pels sindicats CCOO, UGT, el Sindicat d'Inquilins i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), entre d'altres organitzacions, quan el PSOE i Unides Podem encara negociaven la nova llei d'habitatge i la regulació de preus del lloguer.

Quan el PSOE va acceptar la intervenció de preus, el Govern central va aprovar a finals d'octubre en Consell de Ministres l'avantprojecte de llei pel dret a l'habitatge, que encara està pendent de sortir de La Moncloa com a projecte de llei i per tant encara no ha arribat a les Corts Generals.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana informa a Europa Press que la intenció del Govern central és poder aprovar la norma com a projecte de llei i remetre-la al Parlament abans que acabi l'any.

UNA LLEI D'HABITATGE ABANS QUE LA QUE VA ANUNCIAR EL GOVERN CENTRAL

Però el Congrés debatrà primer la proposta dels sindicats i les plataformes d'habitatge. Segons confirmen a Europa Press fonts parlamentàries, almenys Esquerra, Bildu, la CUP, BNG i Compromís tenen intenció de defensar la iniciativa a la tribuna.

La proposta dels moviments socials, denominada 'llei de garantia del dret a l'habitatge digne i adequat', a la qual ha tingut accés Europa Press, està dirigida a fer real i efectiu el dret de tota persona "a un habitatge digne, adequat i assequible".

Per a això, contempla modificacions legals en la llei d'arrendaments urbans, però també en la regulació hipotecària, judicial, i estableix un objectiu perquè els municipis amb més demanda residencial disposin en un termini de vint anys d'un 20% d'habitatge social respecte al total del parc d'habitatges.

ZONA TENSIONADA SI LA RENDA MITJANA SUPERA EL 30% D'INGRESSOS MITJANS

Respecte al lloguer, la reforma que plantegen els sindicats i els col·lectius d'habitatge habilita a declarar zones tensionades a partir d'un seguit de circumstàncies, com que la renda mitjana superi el 30% dels ingressos mitjans o que en cinc anys s'acumuli un creixement dels preus d'almenys tres punts per sobre de la taxa interanual de l'IPC de la comunitat autònoma corresponent.

Aquesta declaració de zona tensionada podrà ser de fins a cinc anys, es podrà prorrogar any rere any, i habilitarà els ajuntaments a aplicar les mesures que considerin per determinar, a partir de l'índex de preus, rendes màximes en els lloguers.

HABILITA RECÀRRECS DE L'IBI A HABITATGE BUIT DE GRANS TENIDORS

També es regula en la llei la informació que han de recollir els contractes de lloguer, i les despeses que han d'assumir les parts. També habilita polítiques de control del lloguer turístic i crea un registre de contractes perquè el puguin fer servir organismes públics per a la consecució efectiva de les finalitats de la llei i amb finalitats estadístiques.

Una altra mesura, dirigida a augmentar l'oferta d'habitatge, passa per habilitar els ajuntaments a aplicar recàrrecs en l'Impost sobre Bens Immobles (IBI) en habitatges buits de grans tenidors. Així mateix, s'anul·la el règim fiscal especial de les Socimis, que passarien a tributar en el règim general.

PROHIBICIÓ DE DESNONAMENTS SENSE ALTERNATIVA

D'altra banda, la llei estableix la prohibició expressa dels desnonaments sense alternativa habitacional en situació de vulnerabilitat i també mira de garantir els subministraments bàsics, aplicant el principi de precaució en cas d'impagament, i amb una tarifa social d'aigua, gas i electricitat, a finançar per empreses productores, distribuïdores i comercialitzadores.

També regula la dació en pagament, modifica la llei concursal per millorar el dret a una segona oportunitat, limita la responsabilitat al be hipotecat, i impedeix l'embargament de l'únic habitatge de les terceres persones que avalin un préstec.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés