Publicat 12/10/2014 11:06

El Congrés celebra la setmana que ve dos Plens extra per escollir el nou president de RTVE

congreso diputados fachada
eps

MADRID, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

El Congrés farà aquesta setmana dues sessions plenàries especials, una el dimarts 14 d'octubre i una altra dijous 16, per poder escollir el nou president de RTVE. Les dues votacions seran secretes, mitjançant papereta i urna.

Hi ha dos aspirants en competició: José Antonio Sánchez, proposat pel PP, va ocupar el càrrec de director general de RTVE entre el 2002 i el 2004 i fins ara estava al capdavant de Telemadrid; i Francisco Javier Montemayor Ruiz, exdirector de programes de TVE proposat per UPyD. Serà el primer el que sigui elegit ja que els populars tenen majoria absoluta per aprovar el relleu en solitari.

Així, el PP ha imposat el seu calendari per elegir la setmana que ve el nou president de RTVE, ja que l'oposició no li va permetre incloure aquesta votació a la sessió plenària ordinària de la setmana que ve. Per aquesta raó, s'ha vist obligat a sol·licitar dos Plens específics per elegir el nou responsable de RTVE.

Com previsiblement en aquesta primera volta de dimarts l'aspirant a liderar RTVE no obtingui la majoria dels dos terços de la Cambra que obliga la llei, 48 hores després, el dijous 16 d'octubre i només acabar la sessió plenària ordinària, es farà un altre ple on ja només es necessita majoria absoluta, el que el PP té garantit amb els seus 185 diputats.

ELS DOS CANDIDATS

El calendari de l'elecció d'un nou president ha començat aquesta setmana amb el tancament dilluns del termini perquè els grups parlamentaris presentessin els seus candidats. Cosa que només van complir PP i UPyD, qui fins i tot va penjar aquesta oferta de treball en la seva pàgina web.

Els dos candidats van superar aquest dimecres l''examen' d'idoneïtat de la Comissió Consultiva de Nomenaments del Parlament, tot i que el PP ja ha avisat que, segons el seu criteri, l'aspirant proposat per UPyD no podria ser nomenat president perquè en el seu moment es va acollir a l'ERO de RTVE que li impedeix tornar a treballar a la Corporació.

En qualsevol cas, i donada la composició de la Cambra, l'únic que té garantit suport suficient per ser elegit és el candidat del PP, José Antonio Sánchez, que davant de la Comissió de Nomenaments ha reconegut haver fet tasques fa anys per al PP i que ha defensat la realització d'Expedients de Regulació de Feina (ERO) com a cosa necessària en una conjuntura de crisis.

L'anterior president va accedir al lloc amb la llum verda del Congrés a segona volta, amb 194 vots a favor (de PP i CiU) dels 279 vots emesos, 74 en blanc i 4 nuls. En aquest cas, previsiblement sortirà amb els únics vots del PP, tot i que suficients donada la seva majoria absoluta.

EL CANVI EN EL PROCÉS

Aquesta designació és possible després d'aprovar el Govern un decret llei a l'any 2011 pel qual modificava la forma d'elecció del consell d'administració de la radiotelevisió pública, que exigia des de 2006 (any que es va aprovar la llei de reforma de RTVE) el consens de dos terços de la Cambra dels Diputats.

Aquest decret reformava l'anterior sistema de renovació de RTVE i ha estat aprovat pel Govern amb l'objectiu de "desbloquejar" una negociació entre els partits polítics que no permetia acordar un nou president. Aquesta situació es prolongava en el temps gairebé al voltant d'un any després de la dimissió de l'anterior dirigent, Albert Oliart.

Abans de l'aprovació de la norma, el dirigent de la corporació havia de ser elegit per dos terços del Congrés dels Diputats, és a dir, comptar amb el recolzament d'un mínim de 248 diputats, segons manava la Llei de Radiotelevisió pública estatal del 2006, el que feia necessari un acord entre PP i PSOE.

Pel que fa a les eleccions anteriors, el primer president de la Corporació pública, Luis Fernández, va ser elegit el 2006 d'entre els membres del Consell d'Administració. Després del seu cessament, el seu substitut Oliart va ser designat per acord de la Cambra baixa entre PP i PSOE el novembre del 2009. Echenique, per part seva, va accedir amb el suport de la majoria absoluta al Congrés amb el suport dels vots de PP i CiU.

D'altra banda, a la sessió de control a l'executiu de dimecres, el PSOE preguntarà previsiblement al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, per què s'"obstina" el Govern que TVE "segueixi el model de manipulació informativa i clientelisme polític de Telemadrid i Canal Nou".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés