Publicat 16/07/2015 09:35

El Congrés aprova aquest dijous la recuperació del recurs previ al TC per als estatuts d'autonomia

La reforma, impulsada per PP i PSOE, té el suport d'UPyD, però suscita el rebuig d'Esquerra Plural, els nacionalistes i ERC

MADRID, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Congrés té previst aprovar aquest dijous la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional impulsada per PP i PSOE per recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat per als estatuts d'autonomia, una iniciativa que té el suport d'UPyD, però que rebutgen tant l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) com els nacionalistes i ERC.

Una vegada complert aquest tràmit la reforma continuarà el seu camí al Senat després del parèntesi d'estiu amb l'objectiu que pugui entrar en vigor abans de la dissolució de les Corts.

La setmana passada, a la Comissió Constitucional els dos grups majoritaris van rebutjar les esmenes plantejades per Esquerra Plural, Convergència i Unió, el PNB i ERC, en què els portaveus van coincidir a rebutjar el fons d'aquesta reforma.

Només la portaveu d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Rosa Díez, va defensar la recuperació del recurs previ d'inconstitucionalitat i va incidir que la seva formació sempre ha defensat que es recuperi per a les reformes estatutàries.

Tot i que les proposicions de llei originals de PP i PSOE es van registrar el gener del 2014 i al mes següent van ser preses en consideració conjuntament al Ple del Congrés, les iniciatives han estat bloquejades més d'un any sense que es fes el pas a presentar esmenes.

El mes de febrer passat el PP va sondejar el PSOE per reprendre la reforma i, després de deixar passar les eleccions andaluses i municipals, es va acordar reactivar la tramitació i els nacionalistes, independentistes i IU-ICV van presentar les seves esmenes de totalitat que van ser rebutjades al ple el mes de juny passat.

VA ESTAR EN VIGOR FINS AL 1985

Amb aquesta reforma es ressuscitarà una figura que s'havia eliminat el 1985. I és que fins a aquesta data el recurs previ d'inconstitucionalitat podia utilitzar-se davant de totes les lleis del Govern espanyol, però l'Executiu socialista de Felipe González el va suprimir i va acusar l'oposició d'utilitzar-lo per tombar els pressupostos generals.

La redacció pactada per PP i PSOE implica canviar tres preceptes de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) per tornar a incloure entre les seves funcions el control previ de la constitucionalitat dels Estatuts d'Autonomia i de les seves reformes, una vegada aprovades per les Corts Generals i abans de la seva entrada en vigor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés