Publicat 03/06/2019 19:13

Condemnen Roca Sanitarios a indemnitzar amb més de 550.000 euros un extreballador per l'amiant

Organizan este jueves una charla informativa sobre los derechos de víctimas del amianto
COLECTIVO RONDA - Archivo

El Collectiu Ronda assenyala que aquesta sentncia anticipa el "reconeixement" de les víctimes de l'amiant

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

El Jutjat Social número 25 de Barcelona ha condemnat Roca sanitarios a indemnitzar amb 556.205,29 euros la família d'un antic treballador, mort el 2017 com a conseqüncia d'una afecció per l'exposició de l'amiant.

El jornaler va treballar a la fbrica de Gav (Barcelona) durant els anys 1970 i 1989, període que la sentncia considera acreditat l'ús d'amiant a l'empresa, ha informat el Collectiu Ronda, representant de la família del treballador, en un comunicat aquest dilluns.

Des de l'any 1995, el treballador tenia reconeguda la situació d'incapacitat permanent absoluta derivada d'una malaltia professional que li generava insuficincia respiratria.

L'any 2017 se li va detectar un mesotelioma pleural, patologia que té com única causa reconeguda l'exposició a l'amiant, la qual cosa va provocar que l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) li reconegués la situació de gran invalidesa per malaltia professional.

Sobre la base d'aquest reconeixement, i els perjudicis ocasionats per l'estat físic de l'afectat, com la necessitat permanent d'ajuda de tercers per a qualsevol activitat quotidiana, es va interposar la demanda contra l'empresa de sanitaris.

Un informe de la Inspecció de Treball, que s'ha aportat com a prova durant el judici, conclou que les patologies i la mort del treballador tenen el seu origen en la inhalació de les fibres d'amiant present en diversos components d'aixeteria.

Aquest material va ser emprat per la companyia almenys fins a l'any 2004, quatre anys després de la prohibició de l'amiant a territori comunitari per la Unió Europea, i dos després del terme de la moratria per a l'ús d'aquest material, que havia concedit el govern de Jose María Aznar.

A més l'informe determina que, des que l'any 1984 fos autoritzada pel Ministeri d'Economia, l'empresa va produir fins al 2001 sabates de frens per a ferrocarrils, el material dels quals era "gairebé exclusivament" l'amiant.

ROCA VA NEGAR L'ÚS D'AMIANT

L'informe exposa que Roca Sanitaris va negar la presncia d'aquest material en les seves installacions davant de la Inspecció de Treball declarant que en la companyia "mai havia existit el risc d'exposició de l'amiant".

D'aquesta manera, l'empresa rebutjava la necessitat de respondre els requeriments de la Inspecció de Treball que li demanava la documentació que demostrés la creació de mesures de prevenció i les revisions mdiques pertinents.

El jutjat, davant aquesta insuficient justificació per part de la companyia, ha considerat provada la utilització d'amiant i la responsabilitat de l'empresa per l'"absncia total i absoluta" de mesures preventives per als treballadors enfront del risc de l'exposició a l'amiant.

REVISIONS MDIQUES

L'advocat de la família del treballador, lex Tisminetzky, ha assenyalat que els treballadors de Roca han patit durant anys casos de cncer de pulmó i altres patologies, que quedaven "amagades" per la dificultat de demostrar la presncia d'amiant a l'empresa, que encara estigui condemnada es nega la seva presncia.

A més, ha considerat que és important que es realitzin revisions mdiques als treballadors en actiu, i jubilats o que ja no formin part de l'empresa, per que poden haver estat exposats fins almenys l'any 2004.

Tisminetzky ha assenyalat que per la fbrica de Gav han passat milers de treballadors i que la xifra de morts pot ser "molt elevada", incloent les persones que han mort per patologies causades per l'amiant sense arribar a saber-ho, i per tant sense que hagin obtingut les reparacions econmiques corresponents.

Per aix, ha recordat als familiars de treballadors de l'empresa que: "Les morts que deriven d'accident laboral o malaltia professional no prescriuen mai", i ha afirmat que continuen tenint dret al fet que se'ls reconegui que va ser l'amiant de Roca el causant de la mort dels seus familiars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés