Publicat 11/4/2019 20:05:31 +02:00CET

Condemnen l'Ajuntament de Barcelona a pagar 50.000 euros per la mort d'un detingut el 2009

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat del Contenciós Administratiu 7 de Barcelona ha condemnat l'Ajuntament a pagar 50.000 euros a la mare d'un jove de 24 anys que va morir la matinada del 18 d'abril del 2009 durant una detenció de la Gurdia Urbana en el 61 de la Rambla Guipúscoa.

En una sentncia a la qual ha tingut accés Europa Press, la magistrada estima parcialment un recurs de la mare i considera que la detenció "no es va practicar de manera adequada, que va haver-hi falta de diligncia deguda i incompliment dels deures de custdia per part dels agents" perqu haurien d'haver adoptat mesurades com el cinturó de seguretat per evitar que el detingut s'autolesionés dins del cotxe o no agreujar el seu nivell d'estrs tenint en compte que estava sota influncia de les drogues.

La representació de la mare del noi, que va presentar el recurs contenciós, va allegar que el jove, Alberto Torre, va ser identificat per dos agents i després van arribar quatre més que el van reduir al terra i el van emmanillar per ficar-lo en el cotxe patrulla, en qu "va donar cops amb les cames i amb el cap en les portes" fins a trencar finestres i desquadrar el marc de les portes, recull la sentncia.

En veure que estava inconscient, els agents li van treure del vehicle, li van treure les esposes i el van tombar al terra per intentar reanimar-lo fins que va arribar una ambulncia, que el va traslladar a l'hospital on va morir.

La part recurrent va considerar que de l'autpsia es desprn que Torre va patir cops i que "va perdre la conscincia com a causa i efecte de la mala realització de la immobilització" en la detenció i el moment en el qual el van ficar en el cotxe que finalment va desembocar en la seva mort.

La part demandada --l'Ajuntament i la seva asseguradora-- van allegar "falta de nexe causal entre l'actuació policial i la mort del detingut" sobre la base de l'arxiu d'una investigació penal dels fets hi ha informes forenses.

TESTIMONIS

Cinc urbans --quatre agents i un cap-- van atestar en el judici i van explicar que Torre es va resistir a la detenció i un d'ells va detallar que "es va posar molt violent, per la qual cosa van haver de reduir-lo entre tots, posar-li les esposes amb les mans cap a enrere i ficar-lo en el vehicle policial".

Dels seus testificals, també es desprn que no li van posar el cinturó ni li van fer proves d'alcoholmia i txics, i la magistrada posa de manifest en la sentncia que el detingut va quedar inconscient quan el van agafar pel tors i les cames després de trencar les finestres del cotxe patrulla i intentar sortir "arribant fins i tot a treure mig cos".

Un testimoni de la detenció va afirmar que l'arrest va ser amb "molta violncia" i que el jove demanava constantment auxili i ajuda, i que, en treure'l del vehicle, el van posar en el terra i se li van tirar damunt els agents.

Aquest testimoni també va dir que "va arribar a sentir com un agent li deia al detingut: 'avui et mort" i que l'ambulncia va trigar a arribar moltíssim temps.

La magistrada conclou que va haver-hi un fet "anmal en la detenció" perqu consta l'estat d'agitació del detingut i que no se li va posar el cinturó malgrat trencar una finestra, ni se li van fer proves que haguessin evidenciat el seu nivell d'estrs a causa de consum de substncies.

També veu "una desproporció en la fora emprada sobre el detingut, fins i tot una vegada inconscient al terra, que queda evidenciada en les lesions que presenta en l'autpsia, la qual cosa va incrementar sens dubte l'estrs en el detingut que el va portar a la mort sobtada".

Amb tot, la jutge estima parcialment el recurs en apreciar "concurrncia de causes imputables al propi noi i a l'Administració" fixa la indemnització per danys morals en els 50.000 euros, encara que la mare va demanar 105.711,15.