Actualitzat 06/10/2014 13:33

Condemnen els administradors d'Afinsa a cobrir un 'forat' comptable de 1.825 milions

Afectados de Forum, Afinsa y Arte y Naturaleza protestan
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 6 Oct. (EUROPA PRESS)

El Jutjat del Mercantil número 6 de Madrid ha condemnat els administradors d'Afinsa Bienes Tangibles S.A. que paguin als creditors de manera mancomunada el 'forat' comptable que es va generar a l'entitat per valor de 1.825 milions d'euros.

    El jutge qualifica com a culpable l'incident concursal d'Afinsa Bienes Tangibles S.A., i declara com a persones afectades per aquesta qualificació Juan Antonio Cano Cuevas, Carlos de Figueiredo Escribá i Vicente Martín Peña.

   La sentència assenyala que aquestes tres persones queden inhabilitades per un transcurs de quinze anys, des de la fermesa de la resolució, per administrar béns aliens, representar o administrar a qualsevol persona, exercir el comerç o tenir càrrec o intervenció administrativa o econòmica en companyies mercantils o industrials.

   El jutjat també els condemna a la pèrdua de qualsevol dret que tinguessin com a creditors concursals o contra la massa i els obliga a tornar els béns i drets que hagin obtingut indegudament del patrimoni.

   Alhora, els obliga a pagar mancomunadament als creditors concursals i contra la massa, en concepte de dèficit patrimonial, cadascun d'ells el 33,333% de la quantitat que es precisi per satisfer el total dels crèdits concursals i contra la massa que no resultin satisfets amb ocasió de la liquidació de la massa activa, el que es valora prudencialment en 1.823,5 milions d'euros.

   El jutjat absol el fundador d'Afinsa, Albertino de Figueiredo, en no quedar acreditat que exercís com a administrador en els dos anys anteriors a la declaració concursal, i absol els col·laboradors i cooperadors demandats pel Ministeri Fiscal en no resultar tampoc acreditada la seva participació en els fets.

   L'extensió de la condemna al pagament del dèficit concursal se centra en els administradors socials en els dos anys anteriors al concurs i es basa tant en la incorrecta comptabilització de les quantitats lliurades pels clients en virtut dels contractes filatèlics (en ometre's en els comptes el compromís futur de restituir les esmentades quantitats) com en la sobrevaloració dels segells.

   D'haver estat correctament comprovats els compromisos de restitució dels diners -aclareix la sentència-, lliurat pels clients i el valor real dels segells, Afinsa hagués estat en situació de concurs anys abans de la seva intervenció judicial per part de l'Audiència Nacional i la seva declaració de concurs, per la qual cosa la qualificació culpable del concurs també es basa en el retard en sol·licitar l'esmentada declaració concursal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés