Condemnat a 5 anys de presó el pare de Nadia per estafa i a 3 anys i mig la mare

Fernando Blanco i Marga Garau, en el judici a l'Audiència de Lleida
Europa Press
Publicat 7/11/2018 12:26:12CET

La sentència considera demostrat que la menor pateix tricotiodistròfia però sense risc vital imminent

LLEIDA, 7 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Provincial de Lleida ha condemnat a cinc anys de presó i a pagar una multa de 3.000 euros el pare de la menor Nadia, Fernando Blanco, per utilitzar la malaltia de la seva filla, afectada de tricotiodistròfia, com a engany per aconseguir diners de tercers en concepte de donacions, i la mare, Marga Garau, a tres anys i sis mesos i a pagar una multa de 2.400 euros.

La sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, considera acreditat que tots dos es van enriquir en 402.232,65 euros i condemna els pares a fer front a una indemnització a cadascuna de les persones perjudicades pel seu engany com a responsables civils.

Es considera demostrat que la nena sofreix tricotiodistròfia, malaltia genètica de les catalogades com a rares que provoca alteracions cutànies, oftalmològiques i trastorn del desenvolupament i del llenguatge en un context d'intel·ligència límit, encara que sense risc vital imminent.

Afirma la sentència que, aprofitant la malaltia de la menor, els ara condemnats "van urdir un pla per obtenir un lucre patrimonial il·lícit", i van constituir l'Associació Nadia Nerea per la tricotiodistròfia i malalties rares de les Balears, figurant en els seus estatuts com a president l'acusat Fernando Blanco i com a tresorera l'acusada Margarita Garau.

Durant el període en què els acusats van demanar ajudes i donatius amb l'excusa de sufragar els tractaments farmacològics, metges i quirúrgics de la menor i per investigar la malaltia que patia, entre els anys 2014, 2015 i 2016, s'ha acreditat que van rebre un total de 412.450,44 euros en concepte de donacions, segons la sentència.

En aquesta xifra estan inclosos els 3.000 que va transferir Grupo Inversor Para El desarrollo SL, que es va personar com a acusació particular en la causa i que ja havia transferit 10.000 euros amb anterioritat, la qual cosa suma un total d'ingressos degudament acreditats de 422.450,44 euros, dels quals uns 20.000 es van destinar a gestos de la nena i a donacions a altres fundacions.

JUDICI

En el judici, que es va celebrar entre els dies 2 i 5 d'octubre, la Fiscalia va mantenir la seva petició de sis anys de presó per als progenitors i el pare va utilitzar el seu torn d'última paraula per dir que el fiscal, en demanar sis anys de presó per a ell i per a la seva dona, "condemnava la Nadia".

L'acusat va dir plorant: "No són llàgrimes de cocodril, intento mantenir-me ferm, mai no he fet d'actor ni cinema, la meva dona sempre ha fet el que jo li he dit, mai no m'ha demanat cap paper".

La seva esposa, Marga Garau, va afirmar que mai no havia utilitzat la seva filla: "La cuidava com a bona mare que crec que sóc, la meva filla em necessita molt, en Fernando és un bon pare".

La nena, nascuda a Palma de Mallorca, vivia amb els seus pares a Fígols (Lleida) quan tots dos van ser arrestats i des d'aleshores, al desembre del 2016, quan el pare va entrar en presó provisional i la mare va perdre la seva custòdia, viu amb una tieta materna a Binissalem (Illes Balears).

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.