Actualitzat 29/04/2019 17:05 CET

Condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó l'exprofessor dels Maristes per 4 abusos sexuals


EUROPA PRESS

La Fundació Champagnat, condemnada com a responsable civil subsidiària

BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

L'Audiència de Barcelona ha condemnat l'exprofessor de gimnàstica del Col·legi Maristes Sants-Les Corts de Barcelona Joaquín Benítez a 21 anys i nou mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes entre el 2006 i 2009, en dos dels casos, de manera continuada.

Segons ha informat aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la sentència de la Secció 21 de l'Audiència li imposa una indemnització total per a les quatre víctimes de 120.000 euros: 60.000 euros per una d'elles, 40.000 per a una altra, i 10.000 per a les altres dues.

La sentència, que ha recollit Europa Press, condemna la Fundació Champagnat com a responsable civil subsidiària, mentre que la companyia d'assegurances dels Maristes és considerada la responsable civil directa.

S'afirma en la decisió que "no s'ha atribuït a l'assegurat, la Fundació Champagnat, la producció voluntària del dany sinó, tot el contrari, una conducta imprudent per falta de control sobre la conducta dolosa d'un treballador depenent".

Si bé té en compte que Benítez en la seva confessió va dir que Maristes estava al corrent des del 1986 dels seus abusos, el tribunal dubta de la seva credibilitat en haver canviat la seva versió "de manera important" durant el judici.

"Al màxim que pot arribar aquesta Sala és a tenir sospites, però no la certesa, que la direcció del centre i la direcció de la institució tinguessin coneixement concret de les conductes comeses per Joaquín Benítez que hem enjudiciat", argumenten en la sentència.

INHABILITAT

En la seva sentència, l'Audiència imposa a Benítez una inhabilitació per a l'exercici de la professió docent de 13 anys i vuit mesos, i dicta ordre d'allunyament i prohibició de comunicació respecte de les víctimes.

El tribunal considera provat que l'acusat va aprofitar la seva condició de professor d'educació física del col·legi dels Maristes, on va treballar del 1999 al 2011, per abusar de quatre alumnes en diverses ocasions, ha explicat el TSJC.

Segons recull la sentència, l'acusat disposava d'un despatx propi amb una llitera a la qual portava els alumnes per practicar-los massatges que alleugessin possibles lesions, i allí cometia els abusos.

La sentència recull que els abusos als quatre alumnes es van produir en els cursos entre el 2006 i 2009, quan els alumnes tenien entre 12 i 15 anys, i que van ser principalment tocaments, encara que també va haver-hi masturbacions i fel·lacions.

En dos de les víctimes, aquests abusos van suposar un greu impacte emocional i influència negativa en el desenvolupament maduratiu, i els va deixar seqüeles.

El tribunal ha tingut en compte per condemnar que les declaracions de les víctimes --que van anar a porta tancada al judici-- "són per si mateixes autosuficients perquè el tribunal hagi aconseguit convicció de certesa".

"FET PERVERS I ODIÓS"

La Secció afirma que Benítez va actuar "no només amb abús de superioritat per la seva condició de docent, sinó al mateix centre escolar, amb pluralitat de víctimes i en un període temporal ampli, la qual cosa posa en evidència la seva perillositat en l'exercici de la seva activitat".

A més, constata que s'ha condicionat "el desenvolupament de la personalitat de quatre menors d'edat per la comissió d'un fet pervers i odiós que va suposar la seva primera experiència sexual i que ha incidit, en conseqüència, de manera permanent en la seva vida".

CITACIÓ AQUEST DILLUNS

El tribunal ha citat el matí d'aquest dilluns a les parts i a l'acusat per notificar-los conjuntament la sentència: Benítez ha acudit tapat amb passamuntanyes a l'Audiència i, després de saber la decisió, se n'ha anat sense fer declaracions i fugint de la premsa.

En sortir de la secretaria de la Secció 21, Manuel Barbero, el pare que va destapar el cas, s'ha abraçat a la seva advocada plorant en conèixer la condemna, i en declaracions als mitjans ha reclamat a l'administració que obri una investigació i que sancioni Maristes per aquests fets: "Això no pot quedar impune".

A més, els advocats de les quatre víctimes han assegurat que instaran que Benítez ingressi a la presó de manera immediata perquè hi ha risc de fugida.

SE SENTIA "EMPARAT"

En el judici, celebrat a finals de març, Benítez va confessar i va dir que va actuar en sentir-se "emparat" per Maristes, i la Fiscalia va mantenir la petició de 22 anys de presó per a Benítez per dos delictes d'abús sexual continuat i dos d'abús sexual, mentre que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van demanar 35 i 26 anys de presó, respectivament.

Benítez va confessar en la seva declaració durant el judici que havia abusat de dos menors, però va dir que no s'enrecordava dels altres dos casos pels quals estava acusat.

També va afirmar que els responsables de l'ordre religiosa van conèixer un dels seus primers casos d'abusos sexuals el 1986 però que no el van sancionar, per la qual cosa es va sentir "emparat".

CAS MARISTAS

L'escàndol del cas Maristes es va destapar precisament arran de la denúncia del pare d'un dels menors, Manuel Barbero, després que el seu fill li confessés que havia estat abusat per Benítez, professor d'educació física, durant dos anys, entre els 13 i 15 anys.

En total, es van presentar 17 denúncies contra Benítez, però 13 d'elles es van arxivar perquè els fets havien prescrit.

Barbero va obrir un correu electrònic per revelar altres casos: va rebre gairebé 100 correus de persones que li explicaven històries d'abusos patits, per part d'almenys 12 professors, a banda de Benítez i un monitor, amb un total de 43 denúncies de diferents centres.

Segons els advocats, la sentència dona "més arguments" a les víctimes de les quals han prescrit els casos per reclamar per la via administrativa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés