Publicat 8/5/2019 14:31:19 +02:00CET

Condemna de 55 anys per a un gerocultor que va violar diverses dones grans en una residència d'Arenys de Mar

AMP.- Condena de 55 años a un gerocultor que violó a ancianas en una residencia en Arenys de Mar (Barcelona)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 maig (EUROPA PRESS) -

La Secció Tercera de l'Audiència de Barcelona ha condemnat a 55 anys i set mesos de presó un gerocultor per haver violat cinc dones grans i colpejar-ne quatre en una residència d'Arenys de Mar (Barcelona) el 24 de desembre del 2015.

Segons ha informat aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la sala també el condemna a una inhabilitació especial per a qualsevol professió en l'àmbit sanitari de 15 anys, així com la prohibició d'apropar-se i comunicar-se amb les víctimes, i li imposa una indemnització total de més 100.000 euros.

El condemnat, José Manuel R.G., diplomat en fisioteràpia i tècnic superior en documentació sanitària, el dia dels fets va acudir a la residència després d'haver ingerit una quantitat no determinada d'alcohol, cocaïna i anfetamina, "la influència de la qual va suposar una lleu afectació de les seves facultats cognitives i volitives", segons la sentència que ha consultat Europa Press.

La nit del 24 al 25 de desembre, entre les 21.00 i les 8.00 hores, l'acusat va agredir sexualment cinc ancianes depenents i que patien deterioració cognitiva en diversos estadis, d'entre 60 i 91 anys, les va colpejar per forçar-les i els va causar lesions.

En la sentència, el tribunal constata la violència de l'actuació "perquè així ho evidencien tant les lesions facials com les genitals observades en les víctimes, mostres inqüestionables de la violència i la força que va haver de desplegar el subjecte actiu per dur a terme la seva acció libidinosa, que es va dur a terme, sense i contra la voluntat d'elles".

En un dels casos, una dona de 84 anys va morir el 30 de desembre del 2015, com a conseqüència de l'agressió que va patir: el tribunal puntualitza que la causa directa va ser un infart, però que hi ha una relació indirecta entre el traumatisme que va patir i l'infart posterior.

Així mateix, "amb la finalitat de menyscabar la integritat física", va colpejar a la cara quatre ancianes més, d'entre 90 i 104 anys, que patien deterioració cognitiva en diferents estadis i, la més gran, parkinson i demència senil.

Una d'elles, de 96 anys, que va patir lesions derivades dels cops, va morir el 22 de gener del 2016, i va ser incinerada l'endemà, sense que pogués practicar-se autòpsia i per tant determinar-se la causa de la mort.

PENES

Per tot això, l'Audiència el condemna per quatre delictes lleus de lesions a una multa de 360 euros; pels cinc delictes d'agressió sexual a 53 anys de presó, i per un delicte d'homicidi per imprudència greu en concurs ideal amb un delicte de lesions a persona especialment vulnerable, a dos anys i set mesos de presó.

El tribunal, que ha aplicat la circumstància atenuant d'intoxicació etílica i drogues, li imposa la mesura de llibertat vigilada per deu anys i condemna com a responsables civils subsidiaris la residència i la Generalitat de Catalunya, si bé eximeix la directora de la residència.

La sala ha tingut en compte les nombroses proves contra l'acusat, entre elles, les declaracions d'algunes de les víctimes, que malgrat patir "una greu deterioració cognitiva, van poder verbalizar el que havia passat, no amb el detall precís per oferir un relat clar i precís de les diverses seqüències delictives en tota la seva extensió i en la seva concreta significació sexual, però sí per si més no denunciar el concret mecanisme lesiu que va ser utilitzat".

José Manuel R.G., que va ser jutjat a finals de novembre, s'enfrontava a una petició de 79 anys de presó per part de la Fiscalia per cinc delictes d'agressió sexual, quatre delictes de lesions i un delicte d'homicidi comès per imprudència greu.

NO RECORDAVA RES

En el judici contra ell, va declarar que va anar a dos bars amb amics abans d'anar a treballar a la residència i que va consumir alcohol i cocaïna, per la qual cosa no recordava la nit dels fets i va afirmar: "No m'ho puc creure. Són barbaritats".

José Manuel R.G. va relatar que no se'n recordava de res del que va passar aquella tarda ni de com va arribar a la feina la nit del 24 de desembre, quan van tenir lloc els fets, i que només tenia records l'endemà, quan es va despertar a casa dels seus pares: "No recordo res. Mai no vaig pensar que em podia passar alguna cosa així".