Publicat 10/01/2019 17:51

La Comunitat Valenciana i Catalunya acorden defensar una "visió mediterrnia" en la futura PAC

Reunió entre les conselleres valenciana i catalana d'Agricultura
GVA

Demanaran al Ministeri d'Agricultura vetllar per la producció citrícola davant la crisi de preus

VALNCIA, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

Els governs de la Comunitat Valenciana i Catalunya han acordat defensar interessos comuns i una "visió mediterrnia" en matria agrícola i pesquera davant les reformes previstes de la Política Agrria Comuna (PAC) i en el model de gestió de la pesca d'arrossegament. Així mateix, demanaran al Ministeri d'Agricultura que vetlli per la producció de cítrics davant l'actual crisi de preus i que engegui mesures com la clusula de salvaguarda.

Així ho han acordat la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, i la seva homloga a Catalunya, Teresa Jord, que s'han reunit aquest dijous a Valncia per abordar diferents polítiques, iniciatives i preocupacions comunes en una trobada que totes dues han qualificat de "constructiva i extremadament productiva".

En una atenció als mitjans de comunicació, Cebrián ha explicat que en la trobada s'han abordat diferents qüestions com la nova PAC, els avanos en la pesca, així com qüestions relacionades amb la sanitat agrria davant "les alertes fitosanitries" i els acords comercials que, al seu parer, han de "ser sensibles a la nostra manera de produir".

"Necessitem reciprocitat en les exigncies que es fan als productes i formes de producció d'altres pasos. Tant nosaltres com els sectors hem fet l'esfor per adaptar-nos-hi", ha manifestat.

Per la seva banda, Jord ha posat en valor tot el que uneix Catalunya i la Comunitat Valenciana en matria d'agricultura i pesca, especialment ara que hi ha "un moment de canvis, en plena PAC i amb reformes importants i canvis histrics respecte a la pesca d'arrossegament", ha puntualitzat.

En concret, el nou reglament comunitari estableix un rgim de gestió basat en la limitació dels dies de pesca anuals, així com altres mesures tcniques i de conservació addicionals.

En un comunicat, la Generalitat de Catalunya ha estimat que el sector d'arrossegament catalano-valenci aconsegueix el 70% del total de la flota al Mediterrani i els dos governs comparteixen la mateixa visió sobre la seva gestió i el seu futur.

Davant aquest nou escenari, les dues administracions han coincidit a mantenir les embarcacions actuals per evitar la prdua de més flota, i compensar la possible reducció de possibilitats de pesca mitjanant la millora de la comercialització i la recuperació dels recursos pesquers. Així mateix, han advocat per avanar en la cogestió i permetre al sector "que sigui partícip en la presa de decisions locals".

CRISI CITRÍCOLA

En relació amb la crisi de preus que afecta el sector citrícola, les conselleres s'han comproms a demanar al Ministeri d'Agricultura que vetlli per la situació i engegui mesures com la realització d'estudis i informes d'avaluació per conixer l'impacte econmic, la possibilitat d'activar una clusula de salvaguarda, així com diverses mesures compensatries als pagesos i productors i mantenir i reforar el control i la vigilncia dels productes.

Quan li han preguntat si des de la Generalitat de Catalunya faran "pinya" amb la Comunitat en un possible 'lobby' agrícola per pressionar Brusselles i defensar els interessos dels agricultors valencians, Jord ha afirmat aquest extrem i ha assenyalat que així ho ha fet saber a Cebrián, perqu tots els suports "sumen".

PRODUCTES FITOSANITARIS

Un altre dels assumptes tractats en la reunió ha estat la sanitat vegetal i, en aquest sentit, s'ha posat sobre la taula la problemtica que suposa la retirada aquest 2019, per part de la Comissió Europea, dels productes fitosanitaris autoritzats fins ara per lluitar contra la plaga de l'escarabat 'morrut', que afecta les palmeres i que s'ha ests per tot l'arc mediterrani europeu.

Jord ha demanat a la consellera valenciana fer un front comú per demanar solucions al Ministeri, perqu la Comunitat Valenciana compta amb molts municipis amb palmeres i amb el Palmerar d'Elx, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés