Publicat 8/7/2019 17:03:12 +02:00CET

En Comú Podem reclama serveis públics d'inseminació 'in vitro' a Lleida i Tarragona

Sara Vilà i Marta Ribas
EN COMÚ PODEM

LLEIDA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

La diputada d'En Comú Podem al Parlament Marta Ribas ha anunciat aquest dilluns que el seu grup ha presentat una proposta de resolució a la Cambra catalana sobre els tractaments públics de reproducció assistida en la qual planteja, entre altres aspectes, la necessitat d'implantar en les àrees sanitàries de Lleida i Tarragona serveis de fecundació 'in vitro' i, en el cas de Lleida, també d'inseminació artificial.

"Els tractaments de reproducció assistida es garanteixen des del sistema sanitari, se suposa, amb unes llistes d'espera brutals, d'anys, que a més afecten de manera desigual depenent del lloc en el qual es viu a Catalunya", ha afirmat Marta Ribas en roda de premsa a Lleida.

Ribas ha estat acompanyada de la senadora lleidatana Sara Vilà, que, per la seva banda, ha assegurat que la baixa infertilitat "no és un problema individual, sinó una qüestió social que afecta tota la societat, perquè pot generar un problema en el futur".

La proposta planteja augmentar la inversió en investigacions i estadístiques sobre fertilitat a Catalunya; dur a terme campanyes d'informació en centres educatius sobre la vida fèrtil i sobre ajudes a la criança, i repartir els usuaris de manera equitativa entre els diferents hospitals públics per reduir les llistes d'espera i evitar els greuges entre territoris.

Així mateix, s'insta el Govern central a no excloure les dones que es troben en llista d'espera dels tractaments de fertilitat per haver complert els 40, perquè les clíniques privades no imposen límits per edat, i assenyala que "la llei ha de garantir els drets de les dones soles i lesbianes i sobretot que tenir un fill no sigui una barrera de classe".

"Incloure l''ovodonació' i la donació d'esperma dins dels tractaments de la sanitat pública catalana per a parelles o persones amb òvuls i esperma de baixa qualitat o amb malformacions" és un altre dels punts de la proposta de resolució.