Publicat 27/03/2016 13:19CET

En Comú Podem proposarà al Congrés derogar reformes laborals i augmentar el Salari Mínim

MADRID, 27 mar� (EUROPA PRESS) -

En Comú Podem --la confluència catalana en què Podem va concórrer a les eleccions generals de desembre-- proposarà aquest dimecres a la Comissió de Treball del Congrés derogar les reformes laborals del 2010 i 2012 i augmentar el Salari Mínim Interprofessional (SMI), apel·lant per justificar aquestes mesures a les crítiques que el Comitè Europeu de Drets Socials ha fet a Espanya per la situació actual.

En la seva proposta, que recull Europa Press, la confluència catalana de Podem es fa ressò d'un informe de l'esmentat Comitè en el qual s'assenyala que Espanya "incorre en greus incompliments" en matèries de drets laborals, negociació col·lectiva i llibertat sindical, referint-se per exemple a l'aprovació de la reforma laboral de 2012 sense "consulta" als agents socials malgrat que es "permet als ocupadors de manera unilateral no aplicar condicions pactades en els convenis".

A més, el text critica la manca d'un preavís "adequat" en els acomiadaments de contractes temporals o de suport als emprenedors, la possibilitat de l'empresari d'"imposar lliurement" jornades irregulars o de fixar la jornada flexible per a períodes d'un any, i la falta de garanties d'una remuneració o temps lliure compensatori suficients per les hores extraordinàries.

Alhora, l'organisme ha demanat informació a Espanya sobre les denúncies sindicals respecte de les "restriccions del dret de vaga i la criminalització" de l'activitat sindical per part de l'executiu, i també considera que Espanya "incompleix l'obligació d'assegurar que tots els treballadors exposats a riscos per a la salut i la seguretat tenen dret a mesures compensatòries".

REFORMA LEGISLATIVA CONCERTADA

Per tot això, En Comú Podem vol instar el Govern a posar en marxa una reforma legislativa que compti amb la concertació social per "donar compliment" a la Carta de Drets Socials en els aspectes criticats pel Comitè Europeu, cosa que de facto suposaria eliminar molts dels principals continguts de la reforma laboral de 2012.

A més, demana que es ratifiqui "com més aviat millor" el Tractat Internacional pel qual s'aproven les modificacions introduïdes a la Carta Social Europea Revisada, que "creen un sistema de control de compliment dels drets socials i amplien el seu catàleg".

D'altra banda, la formació catalana indica a la seva proposició no de llei que l'informe del Comitè Europeu de Drets Socials també critica que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fixat a Espanya "no assegura un nivell de vida decent" ja que després de restar contribucions a la Seguretat Social i impostos queda "per sota del llindar mínim fixat al 50% del salari mig net i, per tant, són manifestament abusives".

En aquest sentit, reclama també posar en marxa una "actualització i millora" de l'SMI perquè "en un període breu de temps" es pugui donar compliment a les exigències del Comitè sobre la cobertura mínima prevista a la Carta Social Europea, que s'ha de situar al 60% del salari mitjà.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés