Publicat 10/9/2020 9:54:25 +02:00CET

En Comú anuncia un acord amb Hisenda per crear un fons municipal de 3.000 milions a fons perdut

El pacte arriba hores abans que el Congrés voti l'acord que la FEMP va aprovar per la mínima

MADRID, 10 set. (EUROPA PRESS) -

El secretari primer de la Mesa del Congrés dels Diputats i diputat d'En Comú Podem, Gerardo Pisarello, ha anunciat a primera hora d'aquest dijous un acord amb el Ministeri d'Hisenda per crear un fons d'emergència municipal de 3.000 milions a fons perdut.

"Incomprensible que aquest acord no hagi arribat abans. Passi el que passi avui caldrà continuar batallant per dignificar el finançament local", ha escrit en una anotació a Twitter que ha recollit Europa Press, unes hores abans que el ple de la cambra baixa voti l'acord de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

En concret, Pisarello ha informat de l'acord després que el Govern central hagi fet una oferta d'última hora a l'oposició per evitar la derogació del decret llei. A causa del rebuig que els ajuntaments cedeixin el seu romanent a l'Estat, Hisenda va oferir alliberar una part d'aquest fons, entre un 40 i un 60%, per distribuir aquests diners entre els municipis sense condicions, tinguin o no superàvit, i evitar la controvertida cessió.

Aquest acord, destinat a permetre que els ajuntaments evitin la llei d'estabilitat pressupostària i puguin fer servir el seu romanent per combatre els efectes de la pandèmia del coronavirus, es va aprovar per la mínima en la FEMP i aquest dijous se sotmet a votació en el ple del Congrés amb tota l'oposició en contra.

En la negociació fins i tot hi va intervenir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha defensat el manifest de més de trenta grans municipis, que inclou capitals com Madrid, Saragossa, València o Cadis, que aposten per repartir entre els ajuntaments un fons de 5.000 milions sense més criteri que la població, tal com s'ha fet amb les comunitats.

Contador