Publicat 28/10/2019 16:48:53 +01:00CET

Compromís creu que "sobren" les declaracions de polítics catalans sobre l'autodeterminació d'altres CCAA

El portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, durant el seu discurs previ a la segona votació per a la investidura del candidat socialista a la presidència del Govern.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

VALÈNCIA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha afirmat aquest dilluns que "sobren" les declaracions d'"alguns polítics catalans" sobre el dret d'autodeterminació de la Comunitat Valenciana i altres regions, si bé ha defensat que "qualsevol poble té dret a decidir el seu propi futur, sempre dins dels límits democràtics i pacífics".

Així ho ha afirmat en la roda de premsa de presentació de la campanya electoral de Més Compromís, després que el 'president' de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, subscrivís "de dalt a baix" la declaració de la Llotja de Mar, que van signar partits independentistes catalans, bascos, gallecs, valencians i balears a favor del seu dret a l'autodeterminació com "una causa justa".

"Quan alguns polítics catalans parlen d'aquí, sobren les seves declaracions", ha asseverat, i ha posat l'accent que "cadascun s'ha de dedicar a parlar del territori i els ciutadans que representen".

Per tant, el cap de llista per València ha lamentat que la campanya del 10N se centri "molt a parlar de Franco -després de l'exhumació del dictador- i de Catalunya en lloc del realment important". "Ja li va bé a la dreta que es parli cada dia de Catalunya", ha lamentat.

Quant a la declaració a favor de l'amnistia que va presentar el seu partit, el Bloc -formació majoritària en Compromís-, ha sostingut que anava en la línia que "el problema no se soluciona amb més jutges ni sentències", després de la condemna del Tribunal Suprem als líders del procés independentista.

Baldoví ha subratllat així que va ser "una declaració genèrica" amb la qual el Bloc volia posar en relleu que l'amnistia "podia propiciar un diàleg i un principi d'asseure's a negociar". I ha insistit que Compromís se centra a "parlar dels temes valencians" perquè és el que "realment" li interessa, "del riu Senia al Segura".

En aquesta línia, ha assegurat que la coalició no té "cap interès" d'enfocar la campanya electoral a Catalunya, tot i que ha recordat que el dret a l'autodeterminació "fins i tot ho va reivindicar el PSOE en els primers temps democràtics". "Sempre que hi hagi diàleg i es faci en pau, qualsevol poble té dret a decidir el seu propi futur", ha manifestat.

D'altra banda, davant les crítiques del diputat de Compromís i també membre del Bloc Josep Nadal al president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha remarcat que és un integrant de la coalició que "expressa lliurement les seves opinions", en aquest cas mitjançant Twitter en rebutjar les "ànsies sobiranistes" de Torra per demanar l'autodeterminació d'altres territoris. "Me n'alegro que a Compromís hi hagi diversitat d'opinions", ha resolt, reiterant que la campanya no se centra en això.