Publicat 15/7/2020 10:25:11 +02:00CET

La compravenda d'habitatge va baixar un 16,9% el primer trimestre

Pisos, pis, casa, cases, edifici, habitatge, habitatges.
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

La compravenda d'habitatges va registrar a Espanya una reculada del 16,9% interanual el primer trimestre de l'any, afectat parcialment per la crisi sanitària i l'estat d'alarma, segons les dades que ha publicat aquest dimecres el Centre d'Informació Estadística del Consell General del Notariat.

Totes les comunitats autònomes van mostrar descensos superiors al 10% en la compravenda d'habitatge durant el primer trimestre, excepte Navarra (-8%), Galícia (-7,6%) i Cantàbria (-6,4%).

Amb caigudes per sobre del 20% es van situar Balears, Castella-la Manxa, Canàries, La Rioja i Aragó. Entre el -10% i el -20% Madrid, Catalunya, Andalusia, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Múrcia, País Basc, Astúries i Extremadura.

A més, la compravenda d'habitatges tipus pis a Espanya va retrocedir un 17,6% fins al març, amb caigudes a totes les autonomies. La contracció més destacada es va registrar a Aragó (-24,1%), mentre que Canàries, La Rioja, Balears i Castella-la Manxa també van registrar caigudes superiors al 20%.

Els preus de l'habitatge a Espanya es van incrementar el primer trimestre un 2,4% interanual fins als 1.436 euros per metre quadrat, fet que va ampliar en cinc dècimes la pujada que havien experimentat l'últim trimestre del 2019.

Catorze comunitats van registrar avanços en els preus durant el període gener-març, en el qual destaquen Castella-la Manxa (+7,4%), Aragó (+6,5%), Cantàbria (+5,2%) i Canàries (+5,1%). Només tres autonomies van retallar el preu mitjà de l'habitatge el primer trimestre: La Rioja (-18,5%), Galícia (-12,1%) i Múrcia (-2,1%).

D'altra banda, el preu mitjà per metre quadrat dels pisos va créixer entre gener i març un 3,3% interanual a Espanya, amb ascensos a gairebé totes les comunitats, entre les quals destaca especialment Aragó (+11,4%). Només van caure a La Rioja (-18,6%) i Galícia (-14,5%).

Durant el primer trimestre, els préstecs hipotecaris destinats a l'adquisició d'habitatge van caure un 10,1% interanual, la qual cosa va trencar la tendència positiva del trimestre anterior. Totes les comunitats van mostrar descensos, entre les quals destaquen Castella-la Manxa (-24,8%) i La Rioja (-20,2%).

CAU UN 20,4% LA CREACIÓ D'EMPRESES FINS AL MARÇ

D'altra banda, les dades dels notaris apunten a una reculada interanual del 20,4% en la creació de societats mercantils durant el període gener-març.

Totes les autonomies van registrar caigudes en la constitució d'empreses, especialment Castella-la Manxa (-36,2%), La Rioja (-34,9%) i Navarra (-31,0%).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés