Publicat 20/8/2020 13:33:40 +02:00CET

Es compleixen 12 anys de l'accident de Spanair

Familiars de les víctimes de l'accident de Spanair ret homenatge als morts en el desè aniversari
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

Aquest dijous 20 d'agost es compleixen dotze anys des que el vol JK5022 de Spanair es va estavellar a Barajas en el seu enlairament cap a Gran Canària a les 14.24 hores, provocant que 154 persones perdessin la vida i 18 resultessin ferides.

Com cada any, aquest 20 d'agost se celebraran actes i ofrenes florals a Madrid i Gran Canària en record de les víctimes de l'accident, una de les tragèdies aèries més greus ocorregudes a Espanya.

Fins avui, el pitjor accident de l'aviació al país es va produir l'any 1977, quan dos avions comercials van xocar en Les Marrades (Tenerife Nord), la qual cosa va provocar la defunció de 583 persones.

L'aerolínia va fer fallida el 2012 i la causa judicial es va tancar fa vuit anys, però l'Associació d'Afectats del Vol JK5022 manté la seva lluita perquè s'eliminin les falles en el sistema d'aviació civil i perquè es reconeguin els drets dels afectats per accidents aeris.

En l'acte commemoratiu de 2019, els afectats per l'accident van lamentar que l'Estat "no hagi demanat perdó" en els onze anys que havien transcorregut des de l'accident i van sol·licitar un "canvi d'actitud" per part dels grans partits perquè es depurin responsabilitat, ja que fins a aquest moment s'havien sentit "maltractats" i "abandonats per l'Administració.

El Ple del Congrés dels Diputats va aprovar l'abril passat reprendre la Comissió d'Investigació sobre l'accident que es va obrir al juliol de 2018 i que es va veure interrompuda per l'avançament electoral. No obstant això, l'associació desconfia que aquesta contribueixi a llançar llum sobre l'accident, encara que sí espera que ajudi a "remoure un sistema que, malgrat 154 morts, no s'ha posat en revisió". A més, reclama reformes institucionals a l'hora d'investigar aquests accidents, així com la creació d'un òrgan interdisciplinari i independent.

Contador