Publicat 28/02/2023 23:08

Un Comitè de la Càmera d'EUA conclou que enviar caces F-16 a Ucraïna "no seria un ús intel·ligent dels recursos"

Archivo - Arxivo - Un caça F-16 nord-americana
-/YNA/dpa - Archivo

MADRID, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El Comitè de Serveis Armats de la Cambra de Representants dels Estats Units ha conclòs que el subministrament d'avions de combat model F-16 a les Forces Armades d'Ucraïna "no sería un ús intel·ligent dels recursos".

Així ho ha manifestat el demòcrata Adam Smith, membre d'alt rang de l'esmentat Comitè, qui ha incidit que el subministrament d'aquests caces hauria d'anar acompanyat no només de l'entrenament a pilots, sinó també d'infraestructura tècnica.

"Has d'entrenar els mecànics, has de tenir aeròdroms que puguin acomodar el F-16 i has de tenir peces de recanvi perquè funcioni", ha recalcat Smith, segons recull la cadena nord-americana CNN.

Així, Smith ha reconegut que l'argument principal per rebutjar l'enviament d'F-16 a Ucraïna és "el cost" d'aquesta operació, i ha apuntat que fins i tot en el cas que la Casa Blanca fixés aquest subministrament com una prioritat, no es concretaria fins a dintre de diversos mesos.

"Fins i tot si diguéssim que no hi ha res més important que aquest sistema d'armes, i gastéssim tot el nostre temps i tots els nostres recursos a fer-ho, en el millor dels casos, tal vegada podríem portar alguns F-16 operatius a Ucraïna dins d'un any, potser vuit mesos si ho forcem", ha apuntat.

Els avions de combat occidentals s'han tornat en les últimes setmanes en la principal demanda d'Ucraïna, que després d'aconseguir el compromís dels aliats per subministrar carros de combat, ara vol assegurar la defensa aèria en el marc d'una guerra que ja ha complert el seu primer aniversari.

No obstant això, les potències occidentals aparentment no estan per la tasca de subministrar caces a Ucraïna, i l'únic país que ha deixat la porta mitjanament oberta a aquesta possibilitat ha estat el Regne Unit, qui ha reconegut que l'assumpte està sobre la taula.

A més, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, està rebent les pressions d'alguns els seus predecessors més immediats en el càrrec, Boris Johnson i Liz Truss, que l'han instat a estar a l'avantguarda i "trencar el gel" del subministrament d'avions a Ucraïna.

Per la seva banda, el sotssecretari de Defensa per a Polítiques, Colin Kahl, ha defensat la postura d'Smith i ha assenyalat que els entrenaments a pilots ucraïnesos esgotarien ràpidament els fons econòmics destinats a ajudar Ucraïna.

"És difícil per a mi dir-li a qualsevol membre del Congrés o al poble nord-americà que el millor ús d'aquest dòlar gastat en aquest moment seria en els F-16", ha reblat un Kahl qui ha xifrat en fins a 3.000 milions de dòlars --més de 2.800 milions d'euros-- el cost d'enviar a Ucraïna els 36 caces que considera que necessitaria l'Exèrcit.

Finalment ha recordat que les Forces Armades d'Ucraïna també podrien rebre altres avions de combat europeus, com el Tornado britànic o el Gripen suec, que requereixen d'un entrenament diferent al F-16, amb la qual cosa "no té sentit" entrenar els ucraïnesos en un sistema que és possible que no rebin mai.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés