Publicat 22/03/2019 10:11CET

La Comissió de Garanties de Ciutadans confirma el resultat de les primries de Castella i Lleó

Reunió de l'Executiva Nacional de Ciudadanos presidida per Albert Rivera
EUROPA PRESS - Archivo

Avisa de possibles sancions per als candidats que hagin malms la imatge del partit en suggerir la manipulació d'altres primries

MADRID, 22 mar� (EUROPA PRESS) -

La Comissió de Garanties i Valors de Ciutadans ha confirmat el resultat de les primries que es van celebrar a Castella i Lleó per elegir el candidat a presidir el Govern autonmic en un document en el qual no explica l'origen dels 82 vots anullats ni com es van introduir en el sistema. A més, ha avisat que els candidats que hagin malms la imatge del partit en denunciar possibles irregularitats en altres primries podrien ser sancionats.

Aquest document del 19 de mar, al qual ha tingut accés Europa Press, certifica les actes de les votacions telemtiques fetes a principis d'aquest mes a diverses comunitats o províncies en qu algun dels candidats perdedors de les primries va acudir a la Comissió de Garanties en albergar dubtes sobre el procés.

L'únic que va presentar una impugnació formal contra la votació va ser l'ara candidat de Cs a la presidncia de la Junta de Castella i Lleó, Franscisco Igea. En aquestes primries es va produir una irregularitat que va portar la comissió a anullar 82 vots --per no poder atribuir-los a cap afiliat--, revertir la proclamació de Silvia Clemente com a guanyadora i donar la victria a Igea.

En el cas de Castella i Lleó, l'rgan explica que va admetre la impugnació d'Igea, va investigar els fets i va decidir, per unanimitat de tots els seus membres, anullar els 82 vots, que "havien de ser restats a Clemente", expresidenta de les Corts i exmilitant del PP la candidatura del qual va ser avalada per la direcció del partit.

A continuació, la comissió recorda que, com a conseqüncia d'aix, es va modificar el resultat de la votació. Per en cap moment aclareix qui va emetre aquests vots fraudulents i com va poder fer-ho, i tampoc no diu que estigui mirant d'esbrinar-ho, malgrat que han passat més de deu dies des que va corregir el resultat.

SOLLICITUDS D'INFORMACIÓ SOBRE NOU PRIMRIES

Per altra banda, el document, signat pel president de la Comissió de Garanties, Jesús Galiano, i per la secretria, Marta Segura, es refereix a les sollicituds d'informació presentades per nou candidats que van concórrer a diferents processos de primries i van perdre la votació.

Entre aquests nou hi ha diversos candidats que pretenien aspirar la presidncia de les seves respectives comunitats: Juan Carlos Bermejo, derrotat per Ignacio Aguado a Madrid; José López, que va perdre enfront de Félix Álvarez a Cantbria; Francisco Pérez, derrotat per Daniel Pérez a Aragó; i Leonardo Pérez, que no va poder vncer Mario Gómez a Múrcia.

Així mateix, van reclamar aclariments a Fernando Sánchez, derrotat per Fernando Giner en les primries per a l'alcaldia de Valncia; José Colón, que no va aconseguir superar a María del Carmen Martínez per encapalar la candidatura al Congrés per Cadis; i Rafael Cañadillas de punxes, venut per Melisa Rodríguez en les primries per escollir al cap de llista a la cambra baixa per Santa Cruz de Tenerife.

Finalment, es van adrear a la Comissió de Garanties David Crespo, que es va presentar en les primries per ser el candidat a presidir el cabildo de Gran Canria, i Eugenio Vidal, que pretenia ser el cap de llista a les eleccions canries per la circumscripció autonmica.

Sobre aquests nou candidats, l'rgan diu que es van atendre les seves peticions de documentació i que se'ls va remetre tota la informació que legalment es podia aportar.

"Mitjanant l'assessorament tcnic pertinent i amb totes les verificacions fetes amb posterioritat a la bolcada de tot el procés", s'ha concls que "s'ha complert amb totes les garanties exigides i sense que hagués existit cap tipus d'incidncia valorable, per la qual cosa confirmem els resultats d'aquest procés", diu la Comissió de Garanties, que confirma així els resultats publicats el 2 i el 9 de mar.

El que sí admet és que, en les primries per elegir el cap de llista al Congrés per Las Palmas, "es va poder observar", amb posterioritat a l'elaboració de l'acta, un "error entre els vots comptabilitzats i les dades de participació en el procés, donant per nuls dos vots", encara que en aquest cas el vencedor de la votació segueix sent Saúl Ramírez.

SITUACIÓ "ANMALA I PERJUDICIAL" PER AL PARTIT

Sense esmentar cap candidat en particular, la Comissió de Garanties adverteix al final del seu escrit que "estant en procés d'investigació i/o verificació les dades resultants de les votacions, així com les qüestions i sollicituds fetes per alguns dels candidats", s'ha pogut "crear una situació anmala i perjudicial" per al partit "amb publicitat externa en grups de xarxes socials i/o mitjans de comunicació".

Concretament, la comissió diu que es podrien haver conculcat "alguns dels preceptes" establerts en l'article 12 dels Estatuts de Ciutadans, que recull les possibles infraccions disciplinries i les sancions associades en cada cas.

Un d'aquests punts diu que "les manifestacions públiques que menyscabin el bon nom del partit o dels seus afiliats" poden ser constitutives d'una infracció molt greu que es pot castigar fins i tot amb l'expulsió.

La comissió ha traslladat a la Comissió de Rgim Disciplinari una cpia de la certificació "a fi que estudi i valori les situacions creades per les actuacions dels afiliats/candidats relacionats en aquesta acta".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés