Publicat 01/06/2015 14:44

La comissió del frau reprèn els seus treballs

BARCELONA, 1 juny (EUROPA PRESS) -

La comissió d'investigació parlamentària del frau, l'evasió fiscal i la corrupció reprendrà aquest dimarts els seus treballs i entrarà de ple en el 'cas Pretòria', ja que està previst que compareguin davant dels diputats alguns dels principals protagonistes de la presumpta xarxa de corrupció urbanística.

Així, la Cambra espera l'exsecretari general de Presidència de la Generalitat i mà dreta de l'expresident Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, l'exconseller Macià Alavedra, l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, l'exdiputat del PSC Luís García -conegut dins la trama amb el nom de 'Luigi'--.

Al març, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va dictar la sentència d'obertura de judici oral contra els 11 presumptes membres de la xarxa de corrupció 'Pretòria', que va operar entre els anys 2000 i 2009 en els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, i els va imposar fiances per un import de 102,6 milions d'euros.

A Prenafeta se li va imposar una fiança de 18,3 milions d'euros i a Alavedra de 13,7 milions, i tots dos s'enfronten amb una petició de la Fiscalia Anticorrupció de sis anys i deu mesos de presó.

La fiança més alta ha estat per al presumpte cervell de la trama, Luis García,'Luigi', que s'enfronta a vuit anys de presó i a qui se li van reclamar 30,1 milions d'euros.

El Ministeri va sostenir que els acusats van intervenir en una sèrie d'operacions urbanístiques que els van proporcionar "quantiosos i il·lícits beneficis que no tenen cap justificació ni lògica comercial" per tres operacions.

Les actuacions investigades són l''operació Pallaresa' de Santa Coloma de Gramenet, en què van participar, entre d'altres, 'Luigi' i Dobarco; l''operació Niesma' de Sant Andreu de Llavaneres, en què l'exdiputat socialista va compartir mediació amb Alavedra i Prenafeta; i la requalificació dels terrenys del port esportiu de Badalona, amb els mateixos intermediaris.

Per la seva part, Bartomeu Muñoz s'enfronta amb una petició de sis anys i deu mesos de presó i se li va fixar una fiança de 5,6 milions d'euros.

Tots van ser detinguts, juntament amb quatre persones més, en una operació policial que es va portar a terme el 27 d'octubre del 2009. La Fiscalia acusa els exalts càrrecs de CiU i el PSC de la comissió de delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig.

ESTRETA RELACIÓ AMB PUJOL

La Fiscalia Anticorrupció apuntava en el seu escrit d'acusació provisional que Alavedra i Prenafeta mantenien "una estreta relació personal amb l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol".

Amb motiu de la influència que exercien sobre "determinats càrrecs públics de Catalunya", sempre segons el Ministeri Públic, "van planificar i van executar el cobrament de quantioses comissions a canvi de la concessió d'adjudicacions públiques relacionades amb el desenvolupament urbanístic dels tres ajuntaments esmentats".

A més, la Fiscalia assenyala que Prefaneta i Alavedra van comptar amb la col·laboració de les seves dones en l'obtenció dels guanys il·lícites i en la seva ocultació a la Hisenda Pública.

Per a això, van utilitzar "un complex entramat societari constituït per entitats domiciliades en territoris 'off shore' i diversos comptes bancaris oberts en entitats suïsses i andorranes" a través de les quals van canalitzar aquests fons que, en ocasions, van invertir en l'adquisició de diferents actius financers.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés