Publicat 28/07/2014 17:49

La comissió d'investigació sobre Jordi Pujol haurà d'esperar al 2015 si no rep el suport de CiU o ERC

Els grups van desaprofitar amb Spanair la via per forçar comissions fins i tot sent minoria

BARCELONA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'investigació al Parlament sobre els diners a l'estranger recentment regularitzat de la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol no es podrà obrir fins al gener del 2015 si no aconsegueix abans el suport de CiU o ERC, ja que amb la comissió sobre la gestió de Spanair els grups ja han gastat la via per forçar una comissió aquest any.

El reglament de la Cambra catalana preveu dues vies per crear comissions d'investigació, la primera de les quals defineix l'article 58.1, que assenyala que es poden obrir aquest tipus d'òrgans sempre que el ple --a proposta de dos grups, la Mesa del Parlament o el Govern-- ho aprovi per majoria.

Tot i això, l'article 58.3 estableix que el Parlament està obligat a crear una comissió d'investigació si és demanada per una tercera part dels diputats o per tres grups parlamentaris, però estipula que els grups només podran utilitzar aquesta via --que no necessita passar pel ple-- un cop l'any.

Tots els grups del Parlament van acordar el juliol a proposta de C's crear una comissió d'investigació sobre la fallida de Spanair, i ho van fer seguint l'article 58.3 malgrat tenir un suport unànime dels partits, gastant així la seva oportunitat d'obrir fins al gener del 2015 altres comissions d'investigació que no tinguin el suport de la majoria.

Amb aquesta decisió, els grups van desaprofitar la possibilitat de forçar una comissió d'investigació fins a 2015, per la qual cosa la iniciativa registrada aquest dilluns pel PP al Parlament sobre els comptes a l'estranger de la família Pujol requereix el suport de mínim sis dels set grups de la Cambra per prosperar i començar els seus treballs aquest 2014.

Ara per ara, CiU no s'ha posicionat sobre la proposta del PP, però ERC ja ha avançat que no donarà suport a la iniciativa dels populars perquè "no tenen credibilitat", i ha demanat que siguin primer les autoritats fiscals i judicials les que investiguin els fets.

POSSIBLE COMPAREIXENÇA

La resta de grups de l'oposició tampoc s'ha posicionat ara per ara sobre la comissió d'investigació, ja que consideren que abans cal que Jordi Pujol "doni la cara", unes explicacions que podrien produir-se a través d'una compareixença davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament.

C's ja ha anunciat aquest dilluns al matí que intentaria forçar una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus perquè es voti la compareixença de l'expresident i ara per ara ja ha aconseguit el suport del PP a aquesta proposta, per la qual cosa en els pròximes dies haurà d'haver-hi una reunió dels portaveus del Parlament sobre aquesta qüestió.

En aquesta reunió --que encara no té data però que fonts parlamentàries consideren improbable que sigui aquest dimarts-- els grups hauran de votar si volen que Jordi Pujol acudeixi al Parlament, un debat en el qual seran claus els vots de CiU i ERC, els únics dos grups que no han reclamat obertament que comparegui per donar més detalls sobre el cas.

El període de sessions del Parlament finalitza aquest dijous 31 de juliol, per la qual cosa si el debat sobre la compareixença de Pujol no se celebra abans d'aquesta data, com a mínim dos grups hauran de reclamar la convocatòria de la Diputació Permanent per abordar aquest tema durant el mes d'agost.

També podria debatre's llavors la possibilitat que el Parlament reclami a Jordi Pujol que renunciï a les prerrogatives que li corresponen com a expresident de la Generalitat --entre les quals hi ha una pensió vitalícia i una subvenció anual per mantenir la seva oficina d'expresident--, una mesura que sí que ha suscitat el suport de tota l'oposició, inclosa ERC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés