Publicat 29/8/2020 15:45:42 +02:00CET

Comissió de la Dignitat demana a l'Estat reconèixer la "responsabilitat" sobre Lluís Companys

BARCELONA, 29 ago. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de la Dignitat ha demanat per carta a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que el Govern i l'Exèrcit espanyols facin "un acte de reconeixement de la responsabilitat en el procés i afusellament" de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, de la mort del qual es compleixen aquest dissabte 80 anys.

També ha remarcat la responsabilitat del Govern espanyol en les "més de 66.000 causes que es van instruir en els consells de guerra a Catalunya", i que van ser anul·lades en 2017 per la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme del Parlament, informa la Comissió en un comunicat.

Per això, reclama un acte de reparació per a les institucions catalanes i el poble català, a més de la restitució dels documents "que l'Exèrcit d'Ocupació va requisar el 1939 de les vàries dependències del Govern" i que són actualment a l'Arxiu General Militar d'Àvila.

VÍDEO COMMEMORATIU

A causa del coronavirus, l'entitat no ha pogut celebrar el concert que havia planejat, per la qual cosa ha preparat un vídeo commemoratiu: narra els últims dies de vida de Companys, des del seu empresonament fins al seu afusellament.

Comptarà amb la participació de diversos músics i actors catalans, ja que l'obra vol ser un reconeixement als creadors i intèrprets "en un moment en què la cultura està tan perjudicada" per la pandèmia.

S'ha iniciat una recaptació de fons per fer possible el projecte a través de donacions, i l'obra ja està en procés de producció.

Contador