La Comissió d'Assumptes Jurídics de l'Eurocambra avala la declaració de béns de Borrell

Publicat 25/9/2019 12:24:40CET
El Ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions, Josep Borrell
Oscar Cañas - Europa Press

MADRID/BRUSSEL·LES, 25 set. (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu ha avalat aquest dimecres la declaració de béns que va presentar el ministre en funcions d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, en la seva condició de proper Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE i vicepresident de la Comissió Europea, segons han informat fonts europees a Europa Press.

D'aquesta manera, l'Eurocambra no obligarà Borrell a vendre les seves accions en empreses cotitzades (Bayer, Iberdrola i BBVA), que havien motivat una petició d'informació addicional per part de la Comissió.

La Comissió d'Assumptes Jurídics tenia fins el dia 27 de setembre per donar el seu vistiplau als candidats a comissaris europeus abans que comencin les seves audiències parlamentàries el dia 30. Borrell compareixerà davant la Comissió d'Afers Exteriors de l'Eurocambra el 7 d'octubre.

La setmana passada, la Comissió d'Assumptes Jurídics, que examina les declaracions de béns dels candidats a comissaris, va decidir demanar informació addicional a un total de deu candidats a comissaris, inclòs Borrell.

Segons ha pogut saber Europa Press, Borrell va enviar aquest dilluns una carta a la Comissió en què dona detalls sobre aquestes participacions financeres i conclou dient que si la Comissió considera que hi ha arguments que apuntin a un potencial conflicte d'interès, està disposat a considerar-los i a seguir les indicacions que se li facilitin. El grup parlamentari li preguntava si estava disposat a desfer-se d'aquests títols.

En la seva resposta, l'encara ministre en funcions explica que fins avui no ha considerat vendre aquestes accions, perquè suposen una part molt petita del seu patrimoni financer i perquè considera que els seus sectors d'activitat no tenen res a veure amb la seva futura activitat, igual que no han estat inconvenient per exercir de ministre d'Exteriors espanyol.

Detalla a més que les accions que posseeix a Iberdrola suposen un 2,3 per cent de la seva cartera financera, mentre que les de Bayer ascendeixen al 2,5 per cent i les del BBVA a un 8,10 per cent.

Les declaracions de béns dels futurs comissaris seran públiques una vegada que siguin confirmats en els seus càrrecs. De moment, l'última disponible en el cas de Borrell és la que el BOE va publicar al setembre del 2018, poc després de prendre possessió com a ministre.

En aquell moment, era titular de 589.248 euros en accions i participacions d'entitats jurídiques negociades i declarava 983.400 euros en béns immobles i 923.274 en dipòsits o comptes. Posseïa a més 4.600 euros en assegurances de vida, 273.967 euros més en altres "béns i drets de contingut econòmic" i declarava un passiu de 60.969 euros.