Publicat 13/01/2019 17:59

La Comissió del 155 entra en matèria aquesta setmana amb els principals compareixents sense confirmar

Comissió d'investigació sobre l'article 155 en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El Parlament ha citat Junqueras, Sánchez i Rajoy per no hi ha garantia que hi assisteixin

   BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

   La comissió d'investigació del Parlament que analitzar la legalitat de l'aplicació de l'article 155 i les seves conseqüncies comenar a citar compareixents aquest dimarts amb la presncia a la Cambra catalana del Comissionat per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villria.

   Villria va ser nomenat pel Govern el 26 de juny de l'any passat amb la missió d'analitzar els efectes que havia tingut la intervenció de l'autonomia catalana --que es va perllongar entre octubre de 2017 i juny de 2018-- i elaborar un informe sobre aquest tema.

   L'informe, presentat al novembre, sostenia que en els 218 dies d'aplicació d'aquest article va tenir un impacte negatiu de 1.800 milions d'euros als comptes de l'administració catalana, es van cessar 234 crrecs de la Generalitat i van decaure 46 iniciatives legislatives, entre altres qüestions.

   Aquest dimarts també est citat Joan Vintró en qualitat d'expert: és catedrtic de Dret Constitucional i va ser el redactor del recurs que van presentar Units Podem i En Comú Podem davant el Tribunal Constitucional (TC) contra l'aplicació del 155.

   El principal problema que ara mateix té la comissió és que es manté la incgnita de si aconseguiran que compareguin al Parlament alguns dels principals noms que han estat citats: des dels presos sobiranistes, al president del Govern, Pedro Sánchez, i l'expresident Mariano Rajoy.

PRESOS SOBIRANISTES

   El Parlament ha citat pel 22 de gener als exconsellers empresonats i ha triat aquesta data perqu encara són a Barcelona i encara no hauran estat traslladats a Madrid per ser jutjats davant el Tribunal Suprem --així la comissió no interferir en el procés--.

   El president de la Cmera, Roger Torrent, ha rems un escrit al Tribunal Suprem informat de la citació, per l'Alt Tribunal --que té la potestat de donar-los el permís o no-- no s'ha pronunciat ni té límit per fer-ho, per la qual cosa encara no és clar que vagin a comparixer.

   "Han estat citats la Comissió com a testimonis i tenen l'obligació de comparixer", asseguren fonts parlamentries a Europa Press, que no obstant aix també admeten que no tenen la certesa que pugui acabar sent així.

CRRECS ESTATALS

   Més enll dels presos, tampoc est garantida la presncia dels altres principals compareixents que s'han citat: presidents, expresidents, ministres, exministres, ex-delegats del Govern a Catalunya i altres crrecs de l'Administració de l'Estat.

   Així, a més de Rajoy i Sánchez, en el seu moment també es van aprovar les compareixences de Soraya Sáenz de Santamaría; Juan Ignacio Zoido; Rafael Catal; María Dolores de Cospedal; Jorge Moragas; Enric Millo; Pablo Casado i Albert Rivera, entre altres noms.

   Existeix un informe del Consell d'Estat de 2017 que estableix que "no resulta obligat atendre el requeriment de compareixena" en un cambra autonmica que pogués dirigir-se al president, a la vicepresidenta, ministres, exministres, alts crrecs i ex-alts crrecs de l'Estat i membres en actiu o no de les Forces de Seguretat.

   En el passat el Parlament ha tingut exemples de tot: Rajoy i Santamaría, per exemple, ja van rebutjar acudir a una comissió d'investigació allegant aquest informe, mentre que sí va acceptar acudir-hi ¡ l'exministre Rodrigo Rato.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés