Actualitzat 10/04/2021 10:23

Comín defensa incorporar un "estat major" al CxRep

Archivo - Arxiu - El vicepresident del Consell per la República i eurodiputat de Junts, Toni Comín, en una imatge d'arxiu.
Benoit Doppagne - Europa Press - Archivo

Pregunta a ERC: "Quin és el pla B si la taula de dileg fracassa?"

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident del Consell per la República (CxRep), Toni Comín, ha defensat reformular aquest rgan i en incorporar un "estat major", format per ERC, Junts, la CUP, ANC i mnium Cultural, per ha deixat clar que no ha de substituir les funcions de direcció de l'expresident catal Carles Puigdemont en l'entitat ni l'ha d'obligar a deixar la presidncia.

"Cal veure com encaixem aquest rgan amb els que ja existeixen --el Govern del CxRep i l'Assemblea de Representants--. Aix no significa substituir, en cap cas, el Govern del CxRep", que presideix Puigdemont, ha subratllat en una entrevista d'Europa Press.

El paper del Consell en aquesta legislatura ha estat un dels esculls en les negociacions d'investidura: Junts vol que sigui l'espai que coordini l'estratgia independentista mentre que els republicans apostaven perqu aquesta coordinació es fes fora d'aquest rgan perqu el veuen partidista, per es van obrir a crear un 'estat major', semblant al que va dissenyar l'1-O, integrat en el CxRep i que s'encarregui de dirigir l'estratgia del procés sobiranista, tot i que ho condiciona al fet que l'entitat es reformuli.

El CxRep ja va emetre un comunicat en el qual va anunciar que comenaria a abordar la seva reformulació amb ERC, Junts, la CUP, ANC i mnium, i ara Comín ha apostat perqu aquesta reforma passi per incloure l''estat major' dins del Consell com un rgan més a part del Govern del CxRep --que dirigeix l'entitat i presideix Puigdemont-- i l'Assemblea de Representants --que integren diputats independentistes--.

"Crec que tothom entén per qu és bo que l''estat major' estigui dins del CxRep, és molt difícil que hi hagi un 'estat major' si no est dins del CxRep, per també hem de posar-nos d'acord en com refem les regles institucionals del CxRep", a més de puntualitzar que només veu necessari crear aquest 'estat major' si l'estratgia és de confrontació amb l'Estat per no si s'aposta per la taula de dileg que defensa ERC.

LIDERATGE DE PUIGDEMONT

Comín també considera que no té cap sentit que Puigdemont hagi d'abandonar la presidncia del CxRep com una condició perqu ERC i la CUP acceptin entrar en la institució: "Qui havia d'impulsar el CxRep? Un govern a l'exili, o no? I el president a l'exili és el president Puigdemont".

A més, l'eurodiputat de Junts ha assenyalat que el CxRep disposa d'unes regles de joc democrtic, i que en els propers mesos el president de l'rgan el triar l'Assemblea de Representants.

Sobre les negociacions amb els partits independentistes per a la investidura, Comín ha negat que el CxRep fos un dels esculls perqu, a parer seu, all que impedeix arribar a un acord és saber qu proposa ERC en cas que la taula de dileg fracassi.

"L'escull no és el CxRep, no ho és. No ho ha estat mai. L'escull és el pla B. Junts no amaga que creu poc en la taula de negociació, per all hi ser. Esperem que ERC respongui si creu molt poc o gens en el Preparem-nos --el document del CxRep per avanar cap a la independncia-- i en el desbordament democrtic", ha assenyalat.

"Qu farem si la taula no funciona? Quin és el pla B?", ha preguntat Comín, després d'advertir que l''estat major' que volen impulsar només seria necessari si són capaos de traar una estratgia independentista que vagi més enll del dileg amb l'Estat.

Segons Comín, en una negociació hi ha d'haver renúncies de totes les parts, per la pregunta és si la renúncia és fonamental en el teu relat: "Si a ERC li seria molt complicat fer un acord que exclogui la taula de negociació amb l'Estat, a Junts m'imagino que li ha de ser molt difícil fer un acord que exclogui la via del desbordament democrtic"

"SUPLIR" LA GENERALITAT

Després que el candidat d'ERC, Pere Aragons, demanés coordinació sense substitucions ni tuteles, Comín ha negat que l'entitat vulgui tutelar el Govern: "El CxRep neix per fer all que la Generalitat no pot fer. Quin inters tenim a tutelar la Generalitat en all qu pot fer, si la nostra missió és suplir la Generalitat en all qu no pot fer?".

Després d'apuntar que les funcions del president de la Generalitat són "totalment indelegables", ha assegurat que no tenen inters a tutelar res que tingui a veure amb les funcions i competncies autonmiques del Govern, i que la voluntat del CxRep és actuar en els mbits que queden fora d'aquest marc competencial.

MARTA ROVIRA AL CXREP?

Sobre que ERC i CUP acusin el CxRep de ser una entitat de Junts i de no representar tot l'independentisme, Comín els ha convidat novament a sumar-s'hi i ha destacat que no li sembla "just" que els acusin de partidistes.

"Que entrin. Aix depn d'ells. Si perqu ells s'hi integrin s'ha de reformular la governana, reformulem-la. Per retreure al CxRep que no hi són, perqu no hi vols ser, és curiós com a mínim", ha remarcat Comín, que ha explicat que han ofert, reiterades vegades, que la secretria general d'ERC, Marta Rovira, entri com a vicepresidenta a l'entitat amb ell, per no ha volgut.

També ha reivindicat que la trajectria política d'una part dels membres de la direcció del CxRep és d'esquerres, com la de Lluís Llach, Carme Garcia, Guillem Fuster i Aurora Madaula, motiu pel qual ha discrepat que s'identifiqui el CxRep amb Junts: "Dir que el CxRep és Junts, i Junts és CDC, no m'ho puc prendre seriosament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés