Publicat 27/5/2019 11:53:12 +02:00CET

Comença la prova documental amb la lectura dels documents que han demanat les acusacions

Jordi Sànchez (JxCat): "Marchena gana el pulso a Batet"
Pool - Archivo

MADRID, 27 maig (EUROPA PRESS) -

La sala que jutja el procés independentista al Tribunal Suprem ha començat aquest dilluns la fase documental del procés amb la lectura, per part de les acusacions, de l'enunciat de tots els documents que volen que es valorin com a prova contra els dotze encausats.

La raó d'aquesta manera de procedir de la sala es troba en la necessitat que les defenses coneguin quins papers en concret es presenten per poder-los impugnar.

Després de l'enunciat dels documents que ha sol·licitat el Ministeri Públic per part de la fiscal Consuelo Madrigal, que s'ha estès més enllà de mitja hora, l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane ha provat sense èxit d'evitar aquest tràmit.

Ha assenyalat que es limitava a ratificar el document en el qual s'especifiquen les seves proves, que s'estén al llarg de 90 folis, però el president de la sala, Manuel Marchena, l'ha comminat a llegir-los igualment. Malgrat la seva insistència, la lletrada no ha tingut cap més remei que llegir el seu llarg document.

Després d'aquest tràmit es preveu que comenci el visionat de diferents vídeos que han proposat tant la Fiscalia, l'Advocacia com les defenses en relació amb els fets que han esdevingut tant el 20 de setembre del 2017 arran dels escorcolls que va ordenar un jutjat de Barcelona com l'1 d'octubre, dia del referèndum.

Després d'aquest tràmit les defenses podran impugnar les documentals de les acusacions, és a dir, sol·licitar al tribunal que anul·li la validesa com a prova d'alguns d'aquests elements.

SE'N PODRÀ QÜESTIONAR L'AUTENTICITAT

En aquesta fase, segons Marchena les intervencions de les defenses podran qüestionar l'autenticitat de les proves o denunciar vulneració de drets fonamentals, "però no es podrà obrir un debat sobre el que el document prova o no", ha advertit el magistrat. Després d'això, serà el torn dels documents i vídeos de les defenses, que després podran ser qüestionats alhora per les acusacions.

El que no ha acceptat el tribunal és una petició de les defenses per sol·licitar per exhort determinats jutjats de Barcelona per localitzar determinats ciutadans que van acudir a diversos col·legis electorals l'1-O i que van fer-hi enregistraments. Segons Marchena, la sol·licitud d'aquests documents és improcedent.

La fiscal Consuelo Madrigal ha començat ha citar els documents que al seu parer han de tenir en compte el tribunal a l'hora d'enjudiciar aquest assumpte, entre els quals hi ha nombrosos acords del Govern de la Generalitat sota la direcció de Carles Puigdemont; documents oposats al de Josep Maria Jové, número dos de l'exvicepresident Oriol Junqueras (document Enfocats i agenda Moleskine amb el full de ruta del procés), entrevistes en premsa de l'exconseller Joaquim Forn, documents del Diplocat, etcètera.

A continuació ha pres la paraula l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane per llegir el seu document, en haver fracassat l'intent d'evitar l'avorrida lectura de 90 folis. El tràmit consumirà gran part de la sessió d'aquest dilluns.