Actualitzat 01/09/2019 15:22

Comença la primera jornada de vaga de TCP de Ryanair amb sis vols cancel·lats

- RYANAIR - Archivo

MADRID, 1 Set. (EUROPA PRESS) -

Ryanair s'enfronta aquest diumenge a la primera de les deu jornades de vaga convocades pels sindicats USO i Sitcpla per als tripulants de cabina (TCP) de l'aerolínia contra el tancament el gener de les bases de Tenerife Sud, Gran Canària, Lanzarote i Girona.

La companyia va anunciar la cancel·lació de sis vols aquest 1 de setembre, que, en concret i segons ha registrat en un cercador a la seva pàgina web, cobreixen les rutes Barcelona-Milà Bèrgam, Barcelona-Sevilla, Madrid-Santiago de Compostel·la, Milà Bèrgam-Barcelona, Santiago de Compostel·la-Madrid i Sevilla-Barcelona. Tots els passatgers d'aquests vols van ser informats amb anterioritat via SMS.

Per a la vaga, convocada per als dies 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de setembre, Foment ha fixat uns serveis mínims amb els quals Ryanair està obligada a garantir el 100% dels vols no peninsulars, el 60% dels peninsulars i internacionals amb desplaçament igual o superior a cinc hores i el 35% dels vols peninsulars amb temps de desplaçament inferior a cinc hores. Des dels sindicats han titllat aquests serveis mínims d'"abusius" i han criticat que el Govern "es posi de perfil".

Dijous passat, Ryanair va assenyalar que la vaga és "sense sentit" perquè el tancament de les bases és "irreversible" i es justifica amb el retard en les entregues dels Boeing 737 MAX, la qual cosa ha obligat a tancar aquestes bases "deficitàries". A més, va indicar que convocar les vagues a només vuit setmanes del Brexit "és un acte d'irresponsabilitat per part d'aquests sindicats".

A més dels TCP, Sepla també ha realitzat un preavís de vaga per als pilots els dies 19, 20, 22, 27 i 29 de setembre, pels mateixos motius, encara que esperarà a reunir-se amb representants de l'aerolínia en el Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) abans de fer la convocatòria formal.

El tancament de les bases afectarà 512 treballadors de Ryanair entre pilots i TCP, en concret, 164 persones a Girona, 156 a Tenerife Sud, 110 a Las Palmas i 82 a Lanzarote.

ENQUESTA DE PARTICIPACIÓ EN LA VAGA

Des d'USO també han denunciat que la companyia va enviar correus electrònics a alguns dels seus treballadors perquè indiquessin si tenien la intenció de participar en la vaga o si s'oferien voluntàriament per treballar en cas que coincidís amb el seu dia lliure per "minimitzar els efectes en els passatgers".

A més, dijous passat, un dia abans de l'última reunió dels representants sindicals amb l'aerolínia en la Direcció general de Treball, Ryanair va publicar un vídeo en el qual el llavors director de Recursos Humans i, a partir d'avui, conseller delegat de l'aerolínia, Eddie Wilson, instava els TCP a no donar suport a la vaga i a pressionar els sindicats a desconvocar-la perquè "la manera de mantenir les feines és la negociació, no la vaga".

D'altra banda, el Govern de Canàries va mostrar el divendres la seva "sorpresa" per no obtenir cap resposta de l'aerolínia després de tractar de comunicar-se amb ella a través de diverses fórmules després de l'anunci del tancament de les bases.

El portaveu del Govern de Canàries, Julio Pérez, va assenyalar que no es "quedaran quiets" davant les actuacions de l'aerolínia i que romanen atents al fet que es garanteixin els drets dels treballadors així com el manteniment de la connectivitat.

A més, va apuntar que l'executiu regional també ha contactat amb altres companyies perquè "el buit que pugui deixar Ryanair, si és que es produeix, pugui ser cobert per unes altres", així com que es convocarà una altra reunió amb els presidents dels cabildos per a la setmana vinent per tractar de trobar vies en aquest conflicte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés