Publicat 16/7/2020 9:31:36 +02:00CET

Comença l'homenatge d'estat a les víctimes de la pandèmia

El rey Felipe VI (2i), la reina Letizia (2d), la infanta Sofía (d) y la Princesa de Asturias (i) a su llegada al homenaje de Estado a las víctimas de la pandemia de coronavirus celebrado en el Palacio Real de Madrid (España), a 16 de julio de 2020.
Pool

Més de 400 assistents, entre els quals un centenar de víctimes i familiars

MADRID, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

Els reis Felip VI i Letícia, acompanyats de les seves filles, han arribat a les 8.40 al Palau Reial per presidir la cerimònia d'estat, de caràcter civil, per les víctimes de la pandèmia de la covid-19, un acte solemne en el qual també participaran tots els poders de l'Estat, un centenar de víctimes i familiars i representants internacionals.

L'inici de l'acte, que ha dissenyat el palau de La Moncloa, ha seguit el guió que estava previst amb l'arribada de les autoritats, del president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i de tot l'executiu.

El cap de govern ha rebut els reis i a continuació ha saludat les autoritats principals al vestíbul d'ambaixadors, entre els quals hi havia tots els poders de l'Estat, el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i representants d'organitzacions internacionals: el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom; el de l'OTAN, Jens Stoltenberg i el secretari general de l'OMT, Zurab Pololikashvili.

El reis Felip i Letícia també han saludat els membres del Govern espanyol --el rei ha estat uns segons amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa--, els presidents autonòmics i expresidents de l'executiu, entre els quals tan sols ha faltat Felipe González.

L'acte tindrà tres intervencions: a més del rei, tan sols parlaran el germà d'un periodista que va morir, procedent de Madrid, i una infermera de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, tots dos han estat elegits per la duresa amb la qual la malaltia va afectar les dues províncies.

La cerimònia la presideixen la bandera d'Espanya, les de les 19 comunitats i ciutats autònomes i les de les institucions internacionals, a més d'una dotzena de representants de totes les confessions.

També han estat convidats tots els líders polítics i presidents dels grups parlamentaris. Vox ja va anunciar que no hi assistiria perquè consideren que era una "cerimònia exculpatòria" del Govern central, una posició que l'executiu considera incomprensible i reprovable, atesa la imatge d'unitat en el dolor i l'homenatge que es vol transmetre.

Amb tot, prop de tres cinquenes parts dels convidats provenen de la societat civil. Per triar les víctimes i familiars, l'executiu ha demanat ajut a les comunitats i a les delegacions del Govern espanyol, amb unes quatre per comunitat, tot i que els organitzadors han mirat d'atendre totes les peticions que han arribat.