Publicat 11/3/2019 9:24:03 +01:00CET

El comandament dels Mossos i el responsable de Planificació, citats aquest dilluns

SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

La cinquena setmana de judici comptar també amb els testimoniatges del major Trapero i dels agents que van redactar l'informe sobre el 20S

MADRID, 11 mar� (EUROPA PRESS) -

El cap de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, Manuel Castellví, haur de tornar a les 9.30 hores d'aquest dilluns al Tribunal Suprem per contestar les defenses dels dotze acusats en el judici pel procés independentista. El testimoniatge d'aquest comandament policial, que es va caracteritzar pel tibant interrogatori al qual va ser sotms pel fiscal Javier Zaragoza, no va poder concloure dijous passat malgrat allargar-se durant gairebé tres hores en la sessió de la tarda.

La segona part de la seva declaració es preveu igualment intensa, perqu les defenses miraran de trobar contradiccions en el testimoniatge que Castellví va oferir a la sala, que es considera clau per fonamentar les tesis de les acusacions. El comandament dels Mossos va admetre que dies abans de l'1-O va advertir l'expresident catal Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn de la possibilitat que es produís una "escalada de violncia" en aquesta jornada, a la qual cosa els polítics van respondre que se seguiria endavant amb la consulta.

El seguir Emilio Quevedo Malo, que era el mxim responsable de la Comissaria General Tcnica de Planificació de la Seguretat dels Mossos i la declaració dels quals vol fer buidar els dubtes sobre el dispositiu organitzat per la policia autonmica per a la jornada de votació, que testimoniatges anteriors de responsables de Policia Nacional i Gurdia Civil van qualificar d'insuficient, a més d'inefica pel que fa a la "passivitat" dels agents.

UNIPOST I CTTI

Després d'aquests dos testimoniatges es reprendr el calendari inicialment previst per a l'11 de mar, que contempla la citació del cap de Producció d'Unipost a Catalunya i les Balears, Albert Planas del treballador de la mateixa companyia Francisco Juan Fuentes. Seguiran el responsable de producció d'aquesta empresa Antonio Manuel Santos i el llavors encarregat de projectes del Centre de Telecomunicació i Tecnologies de la Informació (CTTI), David Palanqués.

Per a la sessió del dia 12 s'ha assenyalat a partir de les 10 d'aquest matí la declaració del propietari de l'empresa Buzoneo Directo José Oriol González; a qui seguir la responsable de recursos humans d'Artiplan Rosa María Sans.

Tancaran la jornada amb els testimoniatges a partir de les 16:00 hores del dissenyador grfic Enric Vidal Famadas i el treballador d'Artiplan Enrique Mary Yriarte a qui seguiran dos gurdies civils --la identitat dels quals no es revela en el document judicial de citacions--, que van ser els responsables de l'informe de policia judicial sobre el setge a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017.

EL DIPLOCAT I ELS OBSERVADORS

Quant al dia 13, estan cridats a atestar el responsable de Difusió Institucional de Carles Puigdemont, Jaume Mestre Anguera; l'exdelegat de la Generalitat davant de la Unió Europea Amadeu Altafaj, i qui va ser el secretari general del Diplocat, Albert Royo Mariné; tots dos investigats també al jutjat de Barcelona.

A continuació s'espera el testimoniatge dels supsits observadors internacionals que seguirien el referndum, el director del Centre d'Estudis Estratgics de La Haya Paul Sinning i Helna Catt.

TRAPERO PER A DIJOUS

L'excap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero est citat a declarar en qualitat de testimoni en el judici per al procés independentista a Catalunya el proper 14 de mar a les 16.00 hores.

La figura de Trapero ha sortit freqüentment en els testimoniatges que han tingut lloc aquesta setmana en el judici, sobretot per part dels caps de la Policia i la Gurdia Civil que van participar en l'operatiu policial posat en marxa durant el referndum independentista de l'1 d'octubre del 2017.

Per a l'actuació dels Mossos aquest dia i el 20 de setembre Trapero est acusat de rebellió a l'Audincia Nacional, que és el tribunal que jutjar durant els propers mesos el paper de la policia autonmica durant el procés independentista. Per aix, i ats que el que declari el pot perjudicar en aquesta causa, hi ha la possibilitat que no contesti a totes les parts al Tribunal Suprem.

La Fiscalia demana per al major 11 anys de presó per rebellió, igual que per als excaps polítics dels Mossos Pere Soler i César Puig. Per a la intendent Teresa Laplana se solliciten quatre anys de presó pel delicte de sedició.

INVESTIGATS PER L'1-O

El mateix dia que Trapero i a continuació també estan citats Josep Maria Jové, qui era el número dos de l'exvicepresident Oriol Junqueras; el jutge i exsenador d'ERC Santiago Vidal i el que va ser el vicepresident del Tribunal Constitucional, Carles Viver Pi i Sunyer, que ja va declarar com a testimoni al Suprem en el judici contra Francesc Homs per la consulta del 9 de novembre.

Tots tres estan en una situació similar a la del major dels Mossos, ats que estan sent investigats en el jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona per l'organització del referndum i podrien per aix no atestar. Precisament, aquesta investigació es va obrir arran d'unes declaracions de Vidal, que a principis del 2017 quan va afirmar que el Govern catal tenia el seu abast i de manera illegal les dades de tots els catalans.

Durant el matí, en la mateixa jornada, s'espera la compareixena d'Antoni Molons, exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat, també investigat en el jutjat número 13; Teresa Prohias, que ja va ser condemnada al Tribunal de Comptes per la seva responsabilitat comptable en la gestió del 9N, el funcionari de la Direcció de Serveis de la Conselleria de Treball de la Generalitat David Badal Josa i el que va ser sotssecretari d'Hisenda sota el comandament de Cristóbal Montoro, Felipe Martínez Rico.