Lleida concentra el 64,5% de la producció de pera a Espanya
LLEIDA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -
La collita de poma de Catalunya ha arribat enguany a les 273.330 tones, un 16% més que el 2020, mentre que la de pera --més afectada per les gelades-- ha baixat un 14% i s'ha situat en 118.550 tones.
El secretari d'Alimentació de la Conselleria d'Acció Climtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mdol; el president del Comit de Poma i Pera d'Afrucat, Joan Serentill i el director general de l'associació, Manel Simón, han presentat les previsions del 2021 aquest divendres.
Per províncies, la collita de poma ha arribat a les 186.820 tones a Lleida, amb un increment del 16,1%; a Girona ha arribat a les 84.580 tones, un 16% més; a Barcelona a les 920, un 4% menys; i a Tarragona a 1.010, un 12% menys.
Sobre la collita de pera, Lleida n'ha concentrat el 64,5% de la producció a Espanya, ha assolit les 114.150 tones, fet que suposa un descens del 14,1% respecte a l'any passat; Girona n'ha collit 3.390 tones, un 18% menys; Barcelona 370, un 3% menys i Tarragona 640, un 2% menys.
RECUPERAR EL POTENCIAL PERDUT EL 2020
L'increment en la collita de poma --malgrat les gelades-- suposa recuperar en part el potencial perdut el 2020, segons Joan Serentil, que considera que enguany els productors tenen "una oportunitat de posicionar la poma de Lleida i Girona als lineals dels supermercats".
L'evolució de la superfície productiva de poma és estable, amb un ritme de plantacions noves anuals d'entre 400 hectrees, orientades a la renovació varietal per la qual cosa no hi ha augment d'hectrees.
La reconversió, segons Manel Simón, est orientada a noves varietats de pomes Gala i Fuji que aporten més color i també noves varietats de Golden que aporten més duresa i crocanticitat".