Publicat 27/02/2014 14:35

El Col·legi d'Economistes català reclama polítiques d'impuls industrial a les administracions

La recuperació del sector serà clau en la recuperació econòmica, segons aquests professionals

BARCELONA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi D'Economistes de Catalunya ha presentat un estudi sobre la situació del sector industrial en l'economia mundial per reclamar polítiques de reactivació industrial a Catalunya a l'administració central i autonòmica, ha explicat en roda de premsa aquest dijous un dels creadors de l'informe, Salvador Guillermo.

Segons ell, s'han de portar a terme reformes "urgents" per facilitar la transició cap a una nova era industrial, amb l'imprescindible consens dels agents econòmics i socials per definir mesures a curt i llarg termini.

Ha destacat el considerable augment de l'exportació industrial al reequilibri de la balança de pagaments i ha reclamat una política industrial "potent" que desenvolupi la internacionalització i la innovació, i d'altra banda un enfocament estratègic al territori que passa per una política de clústers.

Ha declarat que la indústria pot ser el motor que permeti sortir de la crisi perquè és garantia de creixement propi, del conjunt de serveis que estan relacionats i de les línies de formació i desenvolupament de Catalunya.

Preguntat sobre quina administració ajuda més el desenvolupament de la indústria, Guillermo ha dit que les dues juguen papers diferents que no es poden comparar, però que el Govern espanyol té una major capacitat d'influència per canviar la situació.

"El Govern espanyol podria ocupar-se de facilitar l'accés al crèdit i de l'abaratiment de l'energia, elements vitals pel sector, i la Generalitat hauria de centrar les seves accions en posicionament estratègic i arrelament al territori" ha afegit Guillermo.

El document també repassa les accions que fan altres països, i destaca una tendència global de reindustrialització d'estats com França, El Regne Unit o altres membres de la Unió Europea.

CATALUNYA MENYS INDUSTRIAL

A la feina, els economistes alerten que la indústria catalana ha anat perdent pes en les últimes dècades, ha passat de representar un 28% del PIB a un 18%, i que el 2010 va quedar per sota de la mitjana de la zona euro per primera vegada.

Guillermo ha justificat aquesta pèrdua de pes assegurant que alguns processos industrials es fan fora de Catalunya, i gràcies a les reformes estructurals això pot canviar.

Si es mira l'indicador del perímetre industrial, el conjunt d'activitats que no computen com a indústria però depenen d'ella, el sector té un pes destacat perquè suposa un 50% de l'activitat econòmica i de l'ocupació a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés