El Col·legi d'Advocats de Madrid descarta que es vulnerés el dret de defensa dels CDR que van declarar davant del jutge

Publicat 6/11/2019 19:02:48CET
El degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Madrid (ICAM), José María Alonso Puig, durant el seu discurs en la inauguració la VII Cimera de Dones Juristes a l'Ajuntament de Madrid, Madrid 23 d'octubre del 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi d'Advocats de Madrid (ICAM) ha negat l'empara als advocats d'Alerta Solidària que van presentar queixa sobre el dret de defensa dels dos membres dels Comitès en Defensa de la República detinguts el passat 23 de setembre que van optar en un primer moment per assistència lletrada d'ofici i que van declarar tant davant de la Guàrdia Civil com davant del jutge instructor de l'Audiència Nacional.

Segons informen fonts de l'ICAM a Europa Press, se'ls nega l'empara després que els departaments de Serveis Jurídics, Deontologia i Defensa del Col·legi d'Advocats descartessin en els seus respectius informes que es produís cap vulneració de drets, una sentència que hauria permès l'equip jurídic d'Alerta Solidària, que portava cinc dels detinguts i ara representa també a aquests dos, demanar la nul·litat de les declaracions que van prestar.

Els lletrats d'Alerta Solidària van sol·licitar empara per entendre que s'havia produït una vulneració del dret de defensa en el cas d'aquestes dues persones, les úniques que no es van acollir al seu dret a guardar silenci i que van comparèixer durant hores davant la Guàrdia Civil primer i després, davant el jutge Manuel García Castelló.

Al·legaven en concret que la Guàrdia Civil no els havia permès l'accés a aquests dos detinguts en particular tot i que els seus familiars els havien encomanat la defensa. De fet, en una roda de premsa celebrada el 30 de setembre, la lletrada de l'equip Eva Pous va denunciar que es va provar d'"aïllar" aquestes persones respecte dels altres set, tot i que ja estaven en marxa els tràmits per exercir la seva representació.

La seva petició d'empara va ser sotmesa a estudi independent en els tres departaments esmentats de l'ICAM, que van arribar a la mateixa conclusió que no hi ha raó per admetre-la atès que els dos detinguts havien acceptat que els representessin advocats d'ofici i per tant, no va haver-hi tal vulneració de drets.

Els tres informes van ser remesos al Degà i a la Junta de Govern de l'ICAM, que en la seva reunió del passat 22 d'octubre va acordar no concedir l'empara, la qual cosa dificulta la possibilitat que Alerta Solidària demani la nul·litat de les declaracions per vulneració del dret de defensa.