Publicat 18/09/2020 17:33CET

El Col·legi d'Advocats andorrà diu que "el col·lapse a nivell penal és preocupant"

El cap de Govern, Xavier Espot, i els ministres d'Ordenació del Territori, Jordi Torres, y de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, parlen davant de la Seu de la Justícia el dia de la seva inauguració.
SFG

Els lletrats demanen prorrogar l'entrada en vigor del Codi de procediment civil

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 set. (EUROPA PRESS) -

Per al Col·legi Oficial d'Advocats d'Andorra "el col·lapse --de la Justícia del país-- a nivell penal és preocupant", així ho ha manifestat en un comunicat de premsa emès aquest divendres.

Segons l'associació professional, "aquesta situació és extensiva a totes les seccions de la Batllia --primera instància de la Justícia andorrana-- per la seva falta de mitjans humans i tècnics".

Així, els advocats demanen que es prorrogui l'entrada en vigor del nou codi de procediment civil, que al seu entendre agreujarà la situació, i neguen que la problemàtica recaigui en l'oralitat del procediment, si no que "radica en la dificultat d'aplicació del Codi en el context actual que viu la Batllia".

El comunicat respon així a declaracions efectuades des del grup parlamentari Demòcrata --el majoritari en el Consell General-- negant tal situació i assenyalant que la petició del Col·legi Oficial d'Advocats té l'origen "en un grup influent de lletrats".

En la nota de premsa, els advocats citen una sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 16 de setembre de 2020, que posa de relleu que "el ministeri fiscal denuncia els problemes estructurals existents en els Batlles --jutges-- que instrueixen els processos de criminalitat organitzada".

La mateixa sentència "insta a qui ostenti les competències oportunes per dotar de mitjans materials i humans als tribunals i garantir així els drets dels justiciables", recull el comunicat del Col·legi d'Advocats.

Per a l'organització professional "és evident que, si la Batllia ja acumula un retard important a tots els nivells, i des de fa molts anys, i no es troba ben dotada de mitjans, l'entrada en vigor del Codi, que suposa un canvi molt notable en el funcionament de la institució, agreujarà la situació i, per tant, no es donen les condicions per aplicar-ho".

I a aquesta situació cal afegir-hi les circumstàncies que es viuen a causa de la pandèmia, exposa el Col·legi Oficial d'Advocats, que considera que "negar aquesta situació és no voler veure la realitat o ignorar-la".

ACCÉS ELECTRÒNIC

Els lletrats afegeixen que "la falta de mitjans humans i tècnics també repercuteix en la futura entrada en vigor de la Llei d'accés electrònic a l'administració de justícia".

En aquest sentit, recorden que l'entitat "sempre ha defensat la modernització de la Justícia, però no serveix de res una justícia moderna si no atén amb celeritat els drets dels ciutadans".

Finalment, el Col·legi demana cercar solucions de forma immediata "per evitar que aquest col·lapse sigui insalvable", per la qual cosa considera imprescindible la col·laboració de totes les institucions de l'Estat i els actors implicats.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés