Publicat 13/6/2019 18:57:52 +02:00CET

Collboni (PSC) veu un "pas important" que Colau vinculi la investidura a un pacte de govern

Collboni (PSC) veu un "pas important" que Colau vinculi la investidura a un pacte de govern
EUROPA PRESS

El PSC es reserva l'opció de presentar Collboni davant "eventualitats" que ara no contemplen

BARCELONA, 13 juny (EUROPA PRESS) -

El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat aquest dijous que la proposta d'articular un executiu de coalició amb BComú després de donar suport per què sigui alcaldessa la candidata de la formació, Ada Colau, ha donat un "pas important" aquest dijous en vincular Colau a la investidura un acord de govern.

Ho ha dit en roda de premsa després que BComú hagi obert una consulta a les gairebé 10.000 inscrites per preguntar si prefereixen un acord de govern amb el PSC i amb Ada Colau com a alcaldessa, o un amb ERC però amb Ernest Maragall com a alcalde, davant la qual Colau ja s'ha posicionat a favor de ser ella alcaldessa governant amb el PSC.

Junatment amb el seu número dos, Laia Bonet, Collboni ha assegurat que els passos que està donant BComú "ja formen part de la materialització de les converses" que han mantingut amb la formació, i ha destacat que respecten els tempos de la presa de decisions de l'organització i la consulta dels seus inscrits.

"Colau ha estat clara i explícita vinculant la seva investidura a la configuració d'un govern progressista bipartit" entre socialistes i comuns, ha defensat Collboni, que ha valorat molt positivament aquesta claredat en el seu compromís de vincular la votació del dissabte amb un executiu de coalició entre tots dos partits.

Collboni ha dit que aquest és "un bon símptoma i que les coses estan molt ben enfocades" per treballar en un executiu de coalició a partir de la setmana vinent.

Ha explicat que la tarda d'aquest mateix dijous es reuneix el consell de federació per detallar a representants de les seves bases l'estat de la situació i la seva postura, i abordar també que es "reserven" la possibilitat de presentar la candidatura de Collboni a la investidura del dissabte, encara que no és la seva intenció.

Aquesta opció no és la prevista, perquè opten per un acord amb BComú, "però s'han de tenir previstos tots els escenaris", i ha assegurat que no han negociat el suport del grup liderat per Manuel Valls (BCN Canvi-Cs) a Colau, i ha demanat deixar d'estigmatitzar opcions d'altres ideologies que representen als ciutadans.

"NEUTRALITAT INSTITUCIONAL"

Advoca per un "govern de coalició amb totes les conseqüències, de corresponsabilització en la direcció i en la governabilitat de la ciutat" i que governi per tots els barcelonins i preservi la neutralitat de la institució, postura del PSC que ha de ser compatible amb un executiu de coalició que posi Barcelona per sobre de tot, ha dit.

"Hem de passar pàgina d'aquests governs i líders polítics que només estan pensant en la meitat" dels ciutadans, ha dit, i ha insistit que volen preservar la neutralitat institucional i defensar el principi de legalitat, amb el respecte a la Constitució, l'Estatut, la Carta Municipal i les regles del joc democràtic, ha citat.

Preguntat per la possibilitat de col·locar un llaç groc en la façana de l'Ajuntament, ha insistit que defensaran la neutralitat institucional i el respecte a la llei --davant la mateixa pregunta el matí d'aquest dijous, Colau ha dit que sotmetria la decisió a la Junta de Portaveus.

CRÍTIQUES A ERC I AL GOVERN

Quan ha estat preguntat per la vinculació de l'escenari a Barcelona amb la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central, ha replicat que "Barcelona no se subordinarà a res que no sigui la ciutat" ni serà moneda de canvi de res.

"Algú que estima Barcelona de debò no la posa a subhasta. ERC es torna a equivocar, sembla que no coneix el PSC", ha dit, després que el republicà Gabriel Rufián hagi criticat les negociacions a Barcelona per impedir que sigui alcalde Ernest Maragall (ERC) malgrat haver guanyat les eleccions.

Sobre la petició de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, de promoure el que va anomenar una resposta de país si Colau era investida alcaldessa, i després que el president del Govern, Quim Torra, l'hagi defensat, Collboni ha dit que aquesta li sembla una "visió totalitària" de la política, perquè s'han d'acceptar els resultats electorals.