Actualitzat 28/02/2019 14:26

Colau es va reunir amb Puigdemont després que el TC anul·lés l'1-O

Ada Colau declara com a testimoni en el judici pel procés
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Diu que si al Suprem s'està jutjant el referèndum, hauria d'haver-hi "milions de persones" al banc dels acusats

MADRID, 28 (EUROPA PRESS)

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reconegut aquest dijous que després que el Tribunal Constitucional anul·lés el decret de convocatòria del referèndum independentista de l'1 d'octubre es va reunir amb l'expresident català Carles Puigdemont i que tots dos van entendre que aquesta suspensió es limitava als "efectes jurídics" dels resultats de la consulta, o al "dret polític" a celebrar-la.

En la seva declaració com a testimoni en el judici pel procés independentista a Catalnya, Colau ha explicat que en aquesta trobada Puigdemont i ella van estar d'acord a "donar suport polític" a la convocatòria de referèndum i en "no posar en risc penal cap funcionari".

"Volíem que tothom tingués la tranquil·litat perquè es pogués votar amb normalitat. Enteníem que la suspensió era en els seus efectes jurídics, però no estaven suspesos els drets polítics", ha remarcat, per afegir després de manera rotunda que si el que s'està jutjant al Tribunal Suprem és la celebració del referèndum, també haurien d'estar assegudes al banc dels acusats "milions de persones".

Per a l'alcaldessa de Barcelona, la jornada de votació va ser un exemple de "mobilització pacífica, però per defensar els drets fonamentals". Un acte "que no va ser de cap partit polític, va ser de la gent, de milions de persones autoorganitzades", ha afegit.

VA EXIGIR A MILLO QUE PARESSIN LES CÀRREGUES POLICIALS

No obstant això, ha indicat que la jornada es va veure "alterada" per les càrregues policials als col·legis i, per això, aquel dia, a més de "ciutadana", va haver d'actuar com a alcaldessa quan va trucar a l'aleshores delegat del Govern central, Enric Millo, per "exigir que paressin".

Colau ha aprofitat la seva compareixença per demanar que s'aclareixi qui va donar l'ordre d'iniciar aquestes càrregues perquè, en la seva opinió, "no es poden produir per iniciativa espontània", sinó que considera que va haver d'haver-hi "una instrucció política i la ciutadania té dret a conèixer la realitat".

El 20S VA SER "PACÍFIC I MASSIU"

La regidora, que a l'inici de la seva declaració ha mostrat la seva "incomoditat profunda" per haver de respondre les preguntes d'un grup d'extrema dreta", en al·lusió a l'acusació popular exercida per Vox, ha qualificat d'"excepcional" la situació que es va produir el 20 de setembre del 2017 arran dels escorcolls per ordre judicial en diferents seus de la Generalitat, fets als quals s'ha referit com a "escàndol democràtic" i per "motius polítics".

Malgrat reconèixer que no va estar present en la concentració davant de la Conselleria d'Economia, ha assenyalat que va ser informada puntualment del que allà passava pels membres del seu equip de Govern i s'ha referit diverses vegades a la mobilització com a "pacífica" i de suport ciutadà massiu. Ha apuntat que els serveis municipals que hi van participar --de l'actuació dels quals es va informar el tribunal mitjançant un informe-- no van apreciar cap dany material i únicament van haver de posar més tanques "per garantir la mobilització pacífica".

La "sensació d'excepcionalitat" es va veure intensificada, segons el parer de Colau, pel fet que es conegués que "la policia va intentar entrar a la seu de la CUP sense ordre judicial". També ha reconegut la participació d'organitzacions socials --incluïdes l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Ómnium Cultural-- juntament amb sindicats o rectors universitaris en una concentració a la plaça de Sant Jaume sota el lema "defensem les institucions".

En aquest punt, i en el torn d'intervenció d'Àlex Solà, que defensa el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, el president del tribunal, el magistrat Manuel Marchena, ha intervingut per advertir a aquest lletrat que no podia posar sobre la testimoni "el pes" d'haver de fer una explicació d'ordre sociològic sobre el comportament de la ciutadania en les mobilitzacions d'aquells dies.

El que sí s'ha permès expressar a l'alcaldessa davant del tribunal és que considera Cuixart "una persona molt estimada" a Barcelona, a més de "pacífica, de consensos i dialogant", per la qual cosa ha afirmat que se li "trenca el cor" en veure'l en situació de presó provisional i assegut al banc dels acusats.