Publicat 23/1/2020 13:18:14 +01:00CET

Colau situa el canvi climàtic i la lluita contra les desigualtats com els reptes del Mediterrani

El president del Comitè de les Regions de la UE, Karl-Heinz Lambertz (E), l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (C) i el conseller d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Alfred Bosch (D)
David Zorrakino - Europa Press

Bosch anuncia que promouran un 'medhub' per abordar els reptes i recursos de la regió

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha situat aquest dijous el canvi climàtic i la lluita contra les desigualtats com els reptes més urgents de les ribes del Mediterrani, i ha demanat abordar-los amb esperit de col·laboració.

Així ho ha manifestat en l'obertura de la XI Assemblea Regional i Local Euromediterrània (Arlem) al Palau de Pedralbes de Barcelona, acompanyada del conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, i del president del Comitè de les Regions de la UE, Karl-Heinz Lambertz, que és copresident de l'Arlem juntament amb l'alcalde d'Al Hoceima (Marroc), Mohamed Boudra.

Després de recordar que la capital catalana va acollir deu anys enrere el naixement de l'Arlem, Colau ha reivindicat la "vocació mediterrània" de la ciutat, i ha destacat que comparteix molts elements, no només geogràfics, amb tota la regió.

"En una època en què creixen discursos d'odi, de criminalització de la diversitat, nacionalismes excloents que criminalitzen la diferència, reivindicar el caràcter mestís del Mediterrani és un acte d'identitat que ens defineix com a ciutat", ha sostingut.

A més de recordar que Barcelona acull la seu de la Unió pel Mediterrani, ha cridat a reforçar tots els espais de trobada i coordinació que permetin "una articulació multinivell dels estats per donar resposta als reptes immediats que té la regió".

No obstant això, ha admès que el procés euromediterrani no ha estat mai senzill perquè està condicionat a la resolució de conflictes històrics i de nous focus de violència i tragèdies humanes evitables, "com passa al Mediterrani, amb milers de persones que moren ofegades i que fugen de la guerra, la misèria i de qualsevol tipus de violència".

Segons Colau, aquests conflictes tenen a veure amb grans desigualtats, i ha assumit el compromís de Barcelona de col·laborar amb les ciutats de la riba sud "que fan grans esforços" per afrontar-les.

L'alcaldessa ha situat el canvi climàtic com una d'aquestes desigualtats, i ha aprofitat per advertir que temporals com el que ha afectat Catalunya aquesta setmana seran "cada vegada més intensos i freqüents".

"Segurament el que hem viscut aquests dos dies a Barcelona és poca cosa comparat amb el que ens pot passar si no actuem de manera immediata, urgent, multinivell i multilateral", ha subratllat Colau, cosa que també ha compartit el conseller d'Acció Exterior en la seva intervenció posterior.

També ha cridat les ciutats a impulsar estratègies compartides perquè "els nous reptes del Mediterrani són cada vegada més urbans", i troba necessari que els alcaldes pressionin per situar en l'agenda internacional les qüestions clau que afecten la regió.

Entre aquestes qüestions, Colau ha destacat la importància de prioritzar la col·laboració entre ciutats i països per oferir oportunitats reals a les generacions més joves, i incorporar la perspectiva de gènere.

Bosch ha anunciat que el Govern promourà un 'medhub' per proporcionar recursos que permetin satisfer les necessitats i reptes de la regió, entre els quals la promoció dels drets humans, els valors democràtics i el diàleg.

DIÀLEG

"Un diàleg que estem començant a impulsar en el nostre entorn polític. El diàleg és tan necessari, també al Mediterrani. Hem de comprendre'ns millor, de manera més profunda, i fer coses junts", ha destacat.

Segons Bosch, cal mirar al futur i aconseguir els objectius "de pau, millor comprensió, respecte, diàleg, respecte als drets humans i igualtat", i creu que això poden promoure-ho xarxes com l'Arlem.

"Espero que la sessió d'Arlem sigui un punt de partida de tot un seguit de esdeveniments i accions, que l'any 2020 sigui l'any en què tot va començar", ha conclòs.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dimecres que el passat

 2. 2

  Detingut l'actor porno Nacho Vidal per la mort d'un fotògraf en un ritual místic

 3. 3

  Mor després de sofrir una descàrrega elèctrica mentre treballava en Vespella (Tarragona)

 4. 4

  Coronavirus.- El Corpus de Barcelona celebrarà els seus 700 anys amb activitats en línia

 5. 5

  L'alcalde de Lleida demana a grups municipals que demanin regularització de temporers sense papers