Colau proposa limitar el trànsit aeri i el creixement dels aeroports i abaratir el tren

Publicat 13/10/2019 13:57:11CET
Aina Vidal (diputada d'ECP), Lluís Mijoler (alcalde del Prat de Llobregat) i Ada Colau (alcaldessa de Barcelona) presenten propostes sobre transport i canvi climàtic, al Mirador de l'Aeroport de Barcelona.
EUROPA PRESS

ECP planteja subvencionar només els viatges dels diputats amb un "impacte ecològic menor"

EL PRAT DE LLOBREGAT (BARCELONA), 13 oct. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat aquest diumenge restringir el creixement dels aeroports i "limitar els vols, especialment per trajectes que es poden fer de forma raonable amb tren o d'una forma menys contaminant que amb avió", com a part del paquet de mesures d'ECP contra l'emergència climàtica, com va dir divendres a la cimera climàtica C40 a Copenhaguen (Dinamarca).

"Acompanyem la proposta de limitar els vols a través de la proposta que ha de ser més assequible el transport amb tren, especialment", ha declarat a la premsa al costat de l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, i la diputada i candidata d'ECP al Congrés Aina Vidal, al Mirador de l'Aeroport de Barcelona.

L'alcaldessa rebutja "subvencionar el dièsel" i aposta perquè el Congrés dels Diputats millori el finançament de les estructures ferroviàries --siguin les de Rodalies o les de mitjana o llarga distància--, perquè mitjans de transport com l'Ave puguin ser més assequibles.

Quant als vols nacionals --que creu que cal reorganitzar i racionalitzar--, ha dit que "hi ha desplaçaments, com el de Barcelona-Madrid, que es poden fer perfectament amb tren".

Colau ha defensat "centrar el debat en els aeroports" perquè tant el territori com tot el planeta són limitats, de manera que veu impossible plantejar el creixement il·limitat d'aquestes infraestructures.

Celebra que "altres partits han començat a parlar d'això ara" però ha defensat la candidatura d'ECP a les eleccions generals perquè segons ella és l'única que pot aconseguir que el Govern prengui mesures en aquest sentit.

"Estem sentint al Partit Socialista que efectivament diu que vol lluitar contra l'emergència climàtica, però estem veient com Pedro Sáchez està parlant de pactar amb PP i Cs, que mai parlaran de limitar els vols, que mai parlaran de subvencionar el tren en comptes del dièsel", ha retret.

AINA VIDAL

La número 2 de la llista per Barcelona al Congrés d'ECP, Aina Vidal, ha situat la lluita contra l'emergència climàtica com una de les prioritats de la seva candidatura, que vol defensar al Congrés un "nou paradigma verd" que doni lloc a una nova economia amb un sistema productiu més sostenible.

"La proposta que farem al Congrés consisteix en que, de tots els trajectes que fem els diputats per anar al nostre lloc de treball, només es financin els que tinguin un impacte ecològic menor. Que es prioritzi el transport col·lectiu i públic sobre el privat i més contaminant", sempre que no hi hagi altres opcions, ha dit.

ALCALDE DEL PRAT

L'alcalde del Prat de Llobregat (Barcelona), Lluís Mijoler, ha defensat anteposar l'interès general i no parlar "única i exclusivament de l'aeroport, del creixement d'aquesta estructura".

"Si aquesta infraestructura s'amplia, perdríem tot el que tenim aquí darrere", ha dit en referència als espais naturals, la zona agrícola i el parc agrari que envolten l'Aeroport de Barcelona, cosa que si passés considera que trencaria l'equilibri territorial de la comarca del Baix Llobregat.

També ha assegurat que no és possible exigir a la gent que canviï la seva forma de moure's per la ciutat i, al mateix temps, permetre "que grans infraestructures com aquestes segueixin creixent sense límit única i exclusivament per al benefici de les grans companyies aèries".