Publicat 15/6/2019 17:48:54 +02:00CET

Colau, de nou alcaldessa de Barcelona i la primera en aconseguir el càrrec malgrat no ser la més votada

DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 juny (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona i candidata per BComú, Ada Colau, ha aconseguit aquest dissabte tornar a ser investida amb el suport d'edils del PSC i de BCN Canvi-Cs, amb l'objectiu de consolidar des de l'alcaldia les polítiques impulsades en el passat mandat, encara que sigui assumint contradiccions, com va explicar ella mateixa aquest divendres.

És la primera alcaldessa en democràcia que ho serà a la ciutat malgrat no haver estat la més votada: va guanyar les eleccions el republicà Ernest Maragall, encara que per un avantatge de poc més de 4.000 vots i empatant deu regidors amb BComú, formació que preveu articular un acord de govern amb el PSC a partir d'aquesta investidura.

Colau també serà la primera des de l'exalcalde Joan Clos que encadeni un segon mandat, ja que el socialista va governar de 1997 a 2006 --Jordi Hereu va guanyar els comicis sent alcalde però va accedir al càrrec per la renúncia de Clos al final del seu mandat--, i ho fa després de quatre anys marcats també pel debat independentista i la situació política.

Ha estat reelegida després d'haver estat alcaldessa de l'executiu que ha comptat amb menys regidors: 11 edils --excepte el període en què va governar amb el PSC, que van sumar quatre més--, i ara els comuns compten amb un de menys però preveuen sumar els seus deu regidors als vuit que va aconseguir el PSC en les eleccions del 16 de maig, sumant un executiu de 18.

Ja va governar amb el PSC des de maig de 2016 --després d'un any governant en solitari-- i fins que les bases de BComú van optar per trencar l'acord al novembre de 2017 pel suport dels socialistes a l'article 155 de la Constitució, les mateixes bases que ara han optat per pactar de nou amb els socialistes per mantenir l'alcaldia.

La pròpia Colau ha defensat la importància d'aquest càrrec per promoure polítiques i establir prioritats, i ha explicat que la seva aposta per pactar amb el PSC no es basa en les coincidències amb socialistes o republicans, sinó en el fet precisament de mantenir el càrrec per assegurar la promoció d'aquestes polítiques.

TRIPARTIT DESCARTAT

Colau es va convertir en la primera alcaldessa de la ciutat --fins que va ser triada, el 2015, només hi havia hagut alcaldes-- i també en la primera procedent de l'activisme social, des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i sent portaveu, faceta que ella mateixa va recordar en la campanya.

En campanya va apostar obertament per un tripartit amb ERC i PSC que també va defensar després dels comicis i que no va donar per descartat fins al dimecres, en la qual ha estat la investidura a Barcelona amb més incògnites fins a l'últim moment: no va ser fins a aquest divendres quan les bases dels comuns van avalar el pacte amb el PSC, que implicava el suport de Valls.