Publicat 11/1/2019 10:27:07 +01:00CET

La CNMV estudia l'impacte de l'espionatge de Villarejo per encrrec del BBVA en els comptes del banc

El president de la CNMV, Sebastián Albella
APIE - Archivo

MADRID, 11 gen. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Nacional del mercat de Valors (CNMV) estudia l'impacte que pot haver provocat en els comptes del BBVA l'espionatge dut a terme per l'excomissari José Manuel Villarejo per encrrec del banc per frenar l'intent d'assalt de Sacyr a l'entitat, han confirmat a Europa Press fonts de l'organisme.

La CNMV analitza aquest polmic assumpte des d'una doble perspectiva: la relativa als riscos que pugui haver comportat per als comptes de l'entitat financera i la relacionada amb els seus mecanismes de seguretat i protecció de la informació.

En el primer mbit, l'organisme que presideix Sebastián Albella posa el focus en qu la responsabilitat patrimonial que aquest cas pot tenir per al banc tingui un reflex adequat en els seus comptes.

Pel que fa a la seguretat de les seves comunicacions internes, la CNMV se centra a esbrinar si hi podria haver hagut errors, després de conixer-se que el llavors president de l'organisme, Manuel Conthe, i el seu vicepresident, Carlos Arenillas, van figurar entre els espiats.

"Creiem que no, ha passat un temps i els protocols i les eines de ciberseguretat han millorat molt, per cal analitzar-ho", han indicat les fonts.

Aquests són els mbits en els quals centra les seves perquisicions la CNMV, que per qüestió de competncies "no pot anar més enll". En qualsevol cas, des de l'organisme ha deixat clar que si de les investigacions en curs es deriva cap actuació judicial, collaborar amb la Justícia en el que estimi oportú.

El BBVA ha revelat que va obrir el passat mes de juny una investigació sobre la contractació i els serveis prestats per l'empresa Cenyt, propietat de l'empresonat excomissari Villarejo, i ha assegurat que prendr "les mesures internes que calguin" si s'acredités l'existncia d'irregularitats, a més de dur a terme les accions judicials pertinents.

A part d'aquesta investigació interna, l'entitat va sollicitar a un despatx extern d'advocats una revisió independent dels fets i de la documentació disponible. Totes dues actuacions estan en curs en l'actualitat.

El diari 'El Confidencial' va publicar aquest dijous que el BBVA de Francisco González va utilitzar el comissari Villarejo per tenir accés en temps real a les trucades telefniques que es van creuar en plena operació d'assalt al banc els principals promotors de la maniobra, el llavors president de Sacyr, Luis del Rivero, l'industrial Juan Abelló i el cap de l'Oficina Econmica de José Luis Rodríguez Zapatero, Miguel Sebastián.

També van ser espiades desenes de persones, empreses i fins i tot mitjans de comunicació que haurien tingut una participació secundria en aquesta ofensiva. Segons consta en la documentació que estudien aquest diari digital i 'Moncloa.com', el presumpte cervell de l'operació Tándem va arribar a facilitar a directius del BBVA al detall de fins a 15.000 contactes telefnics.